„Voi credeţi că puteţi pune în pericol unitatea acestei naţiuni şi continua să duceţi o viaţă confortabilă datorită salariilor pe care le primiţi de la stat fără să plătiţi preţul? Această perioadă s-a încheiat”, a mai spus Erdogan în cadrul unui discurs pronunţat în faţa aleşilor locali la Ankara.

„Într-un stat de drept precum Turcia, aşa-zişii intelectuali care ameninţă unitatea naţiunii nu au dreptul să comită infracţiuni. Ei nu dispun de imunitate”, a mai spus Erdogan.

Mai mult de 1.200 de intelectuali turci şi străini au semnat săptămâna trecută o petiţie pentru pace prin care denunţau „masacrele" comise de forţele de securitate turce în timpul operaţiunilor în curs de desfăşurare împotriva rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din mai multe oraşe din sud-estul Turciei aflate sub stare de asediu.

Erdogan a reacţionat dur numindu-i trădători şi complici ai teroriştilor PKK.

Numeroase anchete judiciare au fost lansate în întreaga ţară şi mai multe mai multe universităţi au iniţiat proceduri disciplinare împotriva petiţionarilor. Vineri, 20 dintre ei au fost reţinuţi pe termen scurt de către poliţie.

Aceste proceduri au stârnit un val de proteste în Turcia şi în străinătate, unde criticii lui Erdogan au denunţat un atac la adresa libertăţii de exprimare.