17:26:14 19.04.2024
Stiri

R. Moldova a mai pierdut un caz la CEDO. Până i s-a făcut dreptate, bărbatul a murit

Social 19.01.2016 20:00 Vizualizări1560 Autor: Galina Munteanu


R. Moldova a mai pierdut un caz la CEDO. Până i s-a făcut dreptate, bărbatul a murit

Guvernul R. Moldova va trebui să achite moștenitorului unui bărbat din R. Moldova prejudiciu material în sumă de peste 13 mii euro, într-un caz de tortură, câștigat de familia acestuia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Pe numele bărbatului a fost inițiat un dosar penal pentru amenințare. În august 2005, polițiștii au efectuat o percheziţie la domiciliul reclamantului, unde l-au bătut cu pumnii și picioarele, dar și cu armele din dotare.

Loviturile au fost aplicate în zona capului şi a corpului, fapt ce i-a provocat vomă şi sângerări la cap.

Ulterior, poliţiştii au sechestrat mai multe bunuri din apartamentul reclamantului, după care a fost dus la Comisariatul de poliţie al sectorului Centru din Chişinău. Potrivit reclamantului, poliţiştii au continuat să-l maltrateze în incinta comisariatului cu scopul de a-l forţa să semneze o declaraţie de recunoaştere a unei datorii în sumă de 40 de mii de dolari. Pentru că refuza, bărbatul a fost bătut până şi-a pierdut cunoştinţa, fapt confirmat și printr-o chemare a medicilor de la Urgență, care au fost chemați la sediul comisariatului pentru a-i acorda ajutor medical.

La doar câteva zile, judecătorul de instrucţie din cadrul Judecătoriei Centru din municipiul Chişinău a declarat percheziţia ca fiind ilegală şi a dispus restituirea bunurilor.

Mai mult decât atât, tot în aceeași lună, reclamantul, care se afla în arest, a încercat să se sinucidă. O comisie de experţi medico-legali psihiatri l-au examinat pe bărbat și au constatat echimoze în regiunea suborbitală, hemoragia globului ocular stâng, urme ale contuziei ţesuturilor moi ale feţei şi excoriaţii pe mâna dreaptă.

Comisia a concluzionat că leziunile au fost cauzate cu un obiect contondent. Întrucât reclamantul se plângea de insomnie, cefalee şi dificultăţi de concentrare, comisia a indicat efectuarea unei expertize psihiatrice în condiţii de spitalizare.

Potrivit concluziilor medicului neurolog, acesta suferea de consecinţele unui traumatism cranian. Neurologul a depistat şi alte disfuncţii cerebrale. De asemenea, el a notat în cursul spitalizării că reclamantul s-a plâns de mai multe ori de tulburări cerebro-astenice.

Ulterior, în decembrie a aceluiași an, Judecătoria Centru l-a găsit vinovat pentru ameninţarea cu omor ori cu vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii și l-a amendat cu șase mii de lei.

Un an mai târziu, bărbatul a depus la procuratură o plângere penală denunţând relele tratamente suferite, iar procurorul responsabil de acest caz a clasat dosarul, ordonanță clasată ulterior de procurorul ierarhic superior. Astfel de ordonanțe au fost emise și clasate de șase ori, iar reclamantul o ataca de fiecare dată.

În faţa judecătorului de instrucție, procurorul susținea că acuzaţiile reclamantului nu au fost confirmate nici de avocaţii care l-au apărat la data evenimentelor, nici de depoziţiile privind percheziţia la domiciliul reclamantului.

Supărat pe justiția din R. Moldova, bărbatul s-a adresat la CEDO, care i-a și făcut dreptate bărbatului.

Deși inițial reclamantul a cerut despăgubiri de 25 de mii de euro cu titlu de prejudiciu material, 50 de mii de euro cu titlu de prejudiciul moral și 2 100 euro cu titlu de costuri și cheltuieli, Curtea i-a acordat acestuia suma de 12 mii de euro drept prejudiciu și 1 500 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli. Banii i-au fost oferiți moștenitorului reclamantului, asta pentru că, între timp, reclamantul a decedat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md