„Sunt atât de mulţumit să revin la lucru, acesta a fost scopul acestei operaţii”, a declarat el în holul spitalului Sheba.

Shimon Peres a fost spitalizat joi de urgenţă după un accident cardiac calificat drept minor, care a necesitat introducerea unui cateter pentru lărgirea unei artere. Această spitalizare a suscitat îngrijorare în Israel, dată fiind vârsta sa avansată.

Medicii au anunţat însă că intervenţia a fost un succes.

„Voi continua să servesc ţara pe care o iubesc atât”, a dat asigurări Peres în faţa numeroşilor jurnalişti prezenţi, fără a preciza dacă îşi va anula sau nu participarea la Forumul economic mondial din această săptămână de la Davos, aşa cum i-au recomandat medicii.

Înainte de urca în maşină, fostul preşedinte a îmbrăţişat membri ai personalului medical ai spitalului, vizibil emoţionaţi la momentul plecării celui pe care mulţi îl consideră bunicul naţiunii.

„Aici mi s-a acordat toată atenţia. Nu am fost numai îngrijit aici, am fost revigorat”, a dat asigurări fostul preşedinte, care a văzut în cele cinci zile petrecute în spital o experienţă fascinantă.

„Vă mulţumesc din toată inima, din toată inima mea reparată”, le-a mai spus Peres celor care i-au adresat urări de restabilire grabnică.

Unul dintre artizanii acordurilor de pace de la Oslo în 1993, Shimon Peres a primit premiul Nobel pentru pace în 1994, împreună cu fostul premier israelian Yitzhak Rabin şi fostul preşedinte palestinian Yasser Arafat, ambii decedaţi.

Ultimul om politic provenit din generaţia părinţilor fondatori ai Israelului aflat încă în viaţă, Peres, ministru în mai multe guverne, şi-a asumat în mai multe rânduri funcţia de prim-ministru şi apoi pe aceea de preşedinte al statului, între 2007 şi 2014.

La 92 de ani, Shimon Peres a rămas în mod special activ în cadrul Centrului Peres pentru pace, care promite coexistenţa paşnică între evrei şi arabi.