OPEC: Piața țițeiului se va reechilibra în 2016

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cantitatea de țiței furnizată de statele care nu sunt membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va înregistra anul acesta un declin peste așteptări, pe fondul reducerii prețurilor, sporind nevoia de petrol de la producătorii din cadrul cartelului, transmite Reuters.

În 2016, producția statelor din afara OPEC va scădea cu 660.000 barili per zi (bpd), față de un declin de 380.000 bpd estimat luna trecută de OPEC. „Analizele arată că 2015 va fi un an dominat de furnizori; de asemenea va fi un an în care va începe procesul de reechilibrare. Producția statelor din afara OPEC va fi în următoarele șase luni sensibilă la prețurile scăzute ale țițeiului”, se arată în raportul OPEC publicat luni.

Revenirea Iranului pe piața țițeiului și îngrijorarea provocată de turbulențele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul prețului la țiței. Luni, prețul barilului de petrol Brent a scăzut sub pragul de 28 de dolari, pentru prima din 2003.

Anul acesta, producția de țiței a SUA se va situa în medie la 13,50 milioane bpd, în scădere cu 380.000 bpd față de 2015, cel mai semnificativ declin din afara OPEC. De asemenea, producția este vulnerabilă în zone ca Marea Nordului, America Latină și Canada, apreciază OPEC. Dar raportul OPEC nu menționează impactul asupra furnizării de petrol în urma ridicării sancțiunilor împotriva Iranului, stat membru al cartelului.

Iranul este pregătit să-și majoreze exporturile de țiței cu 500.000 de barili pe zi, a anunțat duminică adjunctul ministrului petrolului, Amir Hossein Zamaninia, la o zi după ce sancțiunile îndreptate împotriva Iranului au fost ridicate în schimbul reducerii ambițiilor nucleare ale Teheranului.

Ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite (UAE) a avertizat că oricine majorează actualul nivel al producției va înrăutăți situația de pe piața petrolieră.

În decembrie, producția OPEC s-a situat la 32,18 milioane bpd. Anul acesta, excedentul de țiței va ajunge la 530.000 bpd dacă OPEC păstrează nivelul producției din decembrie.

Pentru acest an, OPEC estimează că cererea de țiței va crește cu 1,26 milioane bpd, fiind în scădere față de 2015 (1,54 milioane bpd).

Prețul barilului de țiței s-a redus cu 40% anul trecut, ajungând la mai puțin de 30 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-și apere cota de piață în fața rivalilor, prin pomparea unei cantități record de țiței în pofida scăderii prețurilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...