Fost judecător CCM: Procedura de creare a majorității parlamentare a fost încălcată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procedura de creare a majorității parlamentare a fost încălcată, iar asupra rațiunilor juridice stipulate de Constituție au predominat interesele politice, susține fostul judecător la Curtea Constituțională Nicolae Osmochescu.

Potrivit acestuia, nouă majoritate parlamentară nu are legitimitate, deoarece nu este formată din fracțiuni complete și este creată la mai bine de un an după alegeri.

„Prin hotărârea s-a din 29 decembrie 2015, CCM a statuat că președintele trebuie să se conformeze cu candidatura propusă de o majoritate parlamentară absolută, fără ca să deschidă parantezele. Conform regulamentului Parlamentului, majoritatea parlamentară se formează la primele ședințe ale Legislativului în ședință plenară, prin înaintarea unei declarații semnate de grupul de deputați care formează această majoritate. Chestia asta nu a fost făcută”, a declarat Osmochescu în cadrul unei emisiuni de la Unimedia.

Din aceste considerente, expertul constituționalist susține că majoritate dată nu poate fi considerată drept una cu drepturi depline.

„Eu o consider o quasi–majoritate în care asupra rațiunilor juridice stipulate de Constituție au predominat interesele politice”, a punctat acesta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...