„A ridicat un popor din genunchi în anii perestroicii şi apoi mai târziu în anii 89, 90. Este un erou naţional, poetul naţional, pe care fiecare dintre cetăţenii RM şi a întregii Românii trebuie să-l cinstească. Vieru va rămâne în sufletele noastre şi în inimile noastre ca ceva sfânt şi era absolut firesc ca astăzi să fim la mormântul lui, la bustul lui să depunem nişte flori, poate că ar merita în fiecare zi să facem acest lucru, dacă n-o facem, atunci măcar la zilele de naştere şi de trecere în nefiinţă”, a declarat preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase.

„Grigore Vieru este una dintre personalităţile de cea mai mare mărime din firmamentul culturii RM, el fiind alături de Loteanu, Vatamanu şi mulţi alţii, grupul de oameni care de fapt au trezit conştiinţa naţională a moldovenilor în 89, 90. Pe versurile lui Vieru noi ne-am ridicat în apărarea statalităţii RM. Grigore este personalitatea care va rămâne în continuare un exemplu demn de urmat, pentru că pe cărţile, pe poezia lui Grigore Vieru avem de învăţat şi noi şi generaţiile care vor veni”, a afirmat secretarul CMAN, Chiril Moţpan.

Precizăm, că ieri, la mormântul poetului a fost ţinută o slujbă de pomenire, la care au asistat rudele, prietenii, colegii, dar şi admiratorii creaţiei lui Grigore Vieru, după care a fost organizată o masă de pomenire. Regretatul poet a decedat pe 18 ianuarie 2009, după ce a fost implicat într-un grav accident rutier, produs în apropiere de localitatea Dănceni, raionul Ialoveni.