Rubla s-a depreciat semnificativ în urma declinului prețului țițeiului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rubla s-a depreciat luni la un nivel record față de euro, din cauza declinului prețului țițeiului, principalul produs de export al țării, și al sancțiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.

Moneda Rusiei a scăzut cu 1,8%, tranzacționându-se la 79 de ruble pentru un dolar, cel mai redus nivel din decembrie 2014.

De asemenea, rubla s-a depreciat luni la un nivel record față de euro, Banca Centrală a Rusiei stabilind o rată oficială de schimb de 85 de ruble pentru un euro.

Revenirea Iranului pe piața țițeiului și îngrijorarea provocată de turbulențele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol au contribuit la declinul prețului țițeiului. Luni, prețul barilului de petrol Brent a scăzut sub pragul de 28 de dolari, pentru prima din 2003.

Iranul este pregătit să-și majoreze exporturile de țiței cu 500.000 de barili pe zi, a anunțat duminică adjunctul ministrului petrolului, Amir Hossein Zamaninia, la o zi după ce sancțiunile îndreptate împotriva Iranului au fost ridicate în schimbul reducerii ambițiilor nucleare ale Teheranului.

Anul acesta prețul prețul barilului de petrol Brent a scăzut cu aproximativ 25%, în timp ce rubla s-a depreciat cu 6% față de dolar.

„Țițeiul este componenta cheie în acest moment și dacă declinul continuă, piața valutară va continua să se ajusteze”, a avertizat analistul Maxim Korovin, de la VTB Capital.

Luni, indicele bursier RTS înregistra un declin de 2,7%, la 635 puncte, în timp ce indicele MICEX a scăzut cu 1,2%, la 1.588 puncte.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...