Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziua Europei n-a fost interzisă.…

Ziua Europei n-a fost interzisă. CSJ a anulat o dispoziție a Primăriei

Astăzi, primarul general Dorin Chirtoacă a anunțat că Ziua Europei în municipiul Chișinău a fost anulată printr-o decizie a mai multor instanțe, „până la Curtea Supremă de Justiție”. Dorin Chirtoacă a declarat că decizia vine după o sesizare a socialiștilor Vasile Bolea, Grigori Novac și Vlad Bătrîncea. De fapt, CSJ s-a expus pe marginea legalității unei dispoziții emise primar și nu a vizat interzicerea marcării Zilei Europei.

La subiect, există o decizie a Curții Supreme de Justiție emisă încă pe 11 noiembrie 2015, prin care completul de judecată format din magistrații Tatiana Vieru, Valentina Clevadî,  Galina Stratulat, Dumitru Mardari și Iurie Bejenaru a menținut decizia Curții de Apel Chișinău prin care s-a anulat dispoziția Primarului general nr. 1020 din 06.12.2013 cu privire la sărbătoarea Zilei Europei la Chișinău, conform căreia 9 mai a fost numită  Ziua Europei și a fost decisă marcarea acesteia anual, în Piața Marii Adunări Naționale. Respectiv, nu a fost interzisă sărbătorirea Zilei Europei, dar a fost anulată o dispoziție prin care primarul și-a „depășit prerogativa de a institui sărbători, atribuție ce revine Legislativului”.

Cererea de chemare a Primăriei în judecată, a fost depusă de socialiștii Vasile Bolea, Grigore Novac și Vlad Bătrâncea încă la 30 aprilie 2014. Aceștia au declarat că au adresat anterior o cerere prealabilă prin care au solicitat ca dispoziția să fie anulată din oficiu de către eminent, deoarece aceasta contravine legislaţiei în vigoare, iar Primarul şi-ar fi depăşit atribuţiile, ori prerogativa de a institui sărbători îi revine Parlamentului şi Guvernului RM.

La 21 noiembrie 2014, prin Hotărârea magistratei Inga Vestiman de la Judecătoria Centru, a fost respinsă sesizarea socialiștilor ca fiind  neîntemeiată.

Ulterior, la 17 iunie 2015 Curtea de Apel a admis apelul declarat de către cei trei socialiști, iar hotărârea Judecătoriei Centru a fost casată. Primăria a mers la Curtea de Apel.

Prin decizia Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie din 11 noiembrie 2015, s-a menținut decizia instanței de apel.

CSJ a argumentat decizia prin Hotărârea Parlamentului nr. 433 din 26.12.1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă din Republica Moldova. „Prin urmare, sărbătoarea de 9 mai, consfinţită prin Lege ca Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei a fost substituită prin dispoziţia Primarului general nr. 1020-d din 06.12.2013 cu privire la sărbătorirea Zilei Europei la Chişinău, declarând această zi de 9 mai – Ziua Europei, în situaţia în care atribuţiile ce ţin de instituirea zilelor de sărbătoare îi revin Parlamentului şi Guvernului RM, circumstanţă, care prin prisma prevederilor art. 26 alin. (1) lit. b) din Legea contenciosului administrativ impune anularea actului administrativ contestat ca fiind unul ilegal, or, acesta a fost emis cu încălcarea competenţei.”, se arată în hotărârea CSJ.

Edilul capitalei a declarat că nu are cum să renunțe la această dispoziție, de aceea va emite o adresare către Parlament: „Ei consideră că asta e o crimă, după cum se vede. Argumentul principal a fost că această competență aparține Parlamentului. E adevărat că Parlamentul stabilește, dar noi sărbătorim Ziua Europei de ani de zile, împreună cu ambasada Uniunii Europene în Republica Moldova. Nu am cum să renunț la această dispoziție, este ca și cum mi-aș tăia o mână sau mi-aș înfige cuțitul în inimă. Din punctul meu de vedere, ea rămâne a fi aplicată, vom vedea modalitatea prin care vom reuși să sărbătorim și în acest an. Pentru Republica Moldova este o ironie ca, după șase ani de integrare europeană, instanțele să interzică. Fie o să modific dispoziția, fie o să emit una nouă cu adresarea către Parlament”.