22:09:34 28.03.2024
Stiri

La Chişinău, ca la Bucureşti! Ziua de 15 ianuarie este şi Ziua Culturii Naționale în România

Reportaj 15.01.2016 13:35 Vizualizări1780 Autor: Ziarul National


La Chişinău, ca la Bucureşti! Ziua de 15 ianuarie este şi Ziua Culturii Naționale în România agerpres.ro

Ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii poetului Mihai Eminescu, este marcată, începând din 2011, în fiecare an, ca Zi a Culturii Naționale în România.

"Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național'', se arată în expunerea de motive a inițiatorilor proiectului de lege care a fost adoptat, la 16 noiembrie 2010, de Camera Deputaților. Proiectul a fost inițiat de 50 de deputați și senatori PSD și de liberalul Mircea Diaconu. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie — Ziua Culturii Naționale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în MO 831 din 13 decembrie 2010.

Și autoritățile din Republica Moldova au hotărât, în 2012, ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale.

Ziua Culturii Naționale este marcată, la 15 ianuarie 2014, printr-o serie de manifestări organizate nu doar în țară, ci și în străinătate.

La Ateneul Român este programat, în 15 ianuarie 2016, spectacolul de muzică tradițională și poezie ''La porțile ceriului'', organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica ''George Enescu'' și TVR. Protagoniștii spectacolului sunt Grigore Leșe împreună cu invitații săi: Zamfira Mureșan (Țara Lăpușului, Maramureș), Mihai Moldovan (Valea Idicelului, Mureș), grupul de aromâni din Cogealac, Constanța (Dumitru Zogu, Nicolae Zogu, Mihai Gherase, Giogi Vasile), lăutari din Sudul Olteniei (Toni Căldăraru din Babiciu, Titi Burcea din Băduleasa, Emil Zamfir din Corabia) și un grup vocal-instrumental din Maramureșul Voievodal (Ioachim Fat, Ioan Pop, Grigore Chira). Demonstrațiile de virtuozitate muzicală vor alterna cu momente lirice susținute de actorul Ion Grosu, care va recita versuri din opera lui Mihai Eminescu.

Spectacolul de muzică și poezie ''Dor de Eminescu'' susținut de Corul de cameră ''Preludiu'', dirijor Voicu Enăchescu și Ansamblul ''Violoncellissimo'' condus de Marin Cazacu este modul în care Centrul Național de Artă ''Tinerimea Română'' onorează Ziua Culturii Naționale. La Palatul Tinerimea Română, în seara de 15 ianuarie 2016, celor două ansambluri li se vor alătura actorii Alexandra Velniciuc și Adrian Păduraru, care vor recita din lirica eminesciană.

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești împreună cu Primăria Municipiului București organizează sâmbătă, 16 ianuarie 2016, în Sala Scoarțelor, evenimentul ''Al nostru, Eminescu...'', un spectacol de umor fin și muzică. Texte inedite de I.L. Caragiale, Ioan Slavici, Veronica Micle, Zoe Dumitrescu Bușulenga și Mihai Eminescu vor fi rostite de actorii Vlad Rădescu (Teatrul Metropolis) și Mihaela Rădescu (Teatrul Mic).

Vineri, 15 ianuarie 2016, la Biblioteca Județeană ''Antim Ivireanul'' Vâlcea, vor avea loc ample manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale, sub genericul ''Eminesciana'' — difuzarea filmului documentar ''Mihai Eminescu — Omagiu poetului nepereche'', seară literară ''Să-l cunoaștem pe Mihai Eminescu'', vernisajul expoziției itinerante ''Cele mai frumoase cărți'', realizată cu sprijinul Bibliotecii Naționale a României, lansarea cărții ''Și urme vor rămâne toate'', autor Traian Dobrinescu, apărută la Editura Aius din Craiova.

La Botoșani va fi oficiat un Te Deum la Biserica Uspenia, urmat de o deplasare la Memorialul Ipotești. Aici va fi oficiată o slujbă religioasă la Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril Ipotești, apoi vor fi depuse coroane la statuia poetului de la Memorialul Ipotești. Vor fi lansate volumele ''Mihai Eminescu — Nuvele postume'', traducere în franceză de Fanny Chartres; ''Mihai Eminescu — Făt-Frumos din lacrimă'', traducere în spaniolă de Cătălina Iliescu. Va avea loc apoi vernisajul expoziției de fotografie ''Omul de pe urmă'', autori Florin Aioanei și Alexandru Pohata, de la Clubul Fotografilor Iași. Prezintă George Pânzaru. De la ora 17.00, în Sala Mihai Eminescu a hotelului ''Rapsodia'' Botoșani va avea loc Gala de decernare a Premiului Național de Poezie ''Mihai Eminescu'', ediția a XXV-a, lansarea cărții ''Papirus'' de Gabriel Chifu, laureatul ediției precedente al premiului, decernarea Premiului Național de Poezie ''Mihai Eminescu — Opus Primum'', ediția a XVIII-a și Opera Omnia, ediția a XXV-a, precum și un spectacol extraordinar susținut de Ion Caramitru și Aurelian Octav Popa.

La Năsăud va fi organizat un spectacol de către Casa de Cultură ''Liviu Rebreanu'', cu sprijinul primăriei și al Consiliului local, la care va participa cvartetul instrumental clujean ''GIOIA String Quartet'', în care vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Handel, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Strauss, Dmitri Sostakovici, Fritz Kreisler, Eldo di Lazzaro, Thomas Newman, Henri Betti, Anthony Philip Heinrich și Erroll Garner. În deschidere, elevi ai Școlii Gimnaziale ''Mihai Eminescu'' din Năsăud vor recita din lirica eminesciană, iar Mihai Manciu și Dinuța Cloșcă vor susține un recital de pian.

Institutul Cultural Român ''Mihai Eminescu'' de la Chișinău, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, organizează vineri, 15 ianuarie 2016, în parcul Grădina Publică ''Ștefan cel Mare și Sfânt'' din Chișinău, o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, recitalul literar-artistic ''Pururi tânăr, înfășurat în manta-mi...'', pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, și vernisajul expoziției ''Mihai Eminescu... În mine bate inima lumii'', la Galeria La Rond, situată în preajma statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Alcătuită din 24 de bannere, expoziția urmărește parcursul biografic al poetului, prezentând o serie de documente și fotografii ale poetului, fragmente de proză, articole, poezii și scrisori. O secțiune importantă este dedicată corespondenței dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle, dar și comentariilor asupra operei și personalității poetului făcute de-a lungul timpului de figuri importante ale culturii române de la Titu Maiorescu, G. Ibrăileanu, G. Călinescu, până la Mircea Eliade și Constantin Noica.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles celebrează Ziua Culturii Naționale și spațiul cultural comun România — Republica Moldova printr-un recital din lirica eminesciană susținut de actorul Nicolae Jelescu, directorul artistic al Teatrului poetic "Alexei Mateevici" din Chișinău. Evenimentul va avea loc la 15 ianuarie 2016, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei.

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată la ICR New York, vineri, 15 ianuarie 2016, prin concertul de muzică veche și tradițională românească ''Isvor. De la Cantemir la Enescu'', susținut de ansamblul Imago Mundi. Programul cuprinde lucrări tradiționale, compoziții de Dimitrie Cantemir și George Enescu. În cadrul evenimentului, vor fi ascultate poeme de Mihai Eminescu, în interpretări istorice din Arhivele Radio România și în traducerea lui Adrian G. Sahlean. O expoziție de carte (din fondul Bibliotecii ICR New York) și una de reproduceri fotografice — dedicată domnitorului și enciclopedistului român Dimitrie Cantemir, poetului național Mihai Eminescu și compozitorului, dirijorului, violonistului, pianistului și profesorului George Enescu vor întregi evenimentul dedicat Zilei Culturii Naționale.

Institutul Cultural Român ''Dimitrie Cantemir'' de la Istanbul va marca Ziua Culturii Naționale, în 15 ianuarie 2016, printr-o lectură de poezie eminesciană în interpretarea poetului, traducătorului și publicistului Mesut Șenol și a lectorului universitar Mihaela Ünal de la Universitatea Maltepe, Istanbul. În aceeași zi, va fi preluată în direct transmisiunea concertului de la Ateneul Român din București, ''La porțile ceriului".

La Biblioteca Accademia di Romania in Roma va fi organizată, în 15 ianuarie 2016, conferința ''Eminescu in Romania, ieri e oggi e la ricezione di Eminescu in Italia'', susținută de prof. Gheorghe Carageani (Universite degli Studi di Napoli ''L'Orientale'', Universite di Roma ''La Sapienza''). În cadrul evenimentului se vor proiecta fragmente din DVD-ul ''La porțile ceriului", realizat de Grigore Leșe.

În 15 ianuarie 2016, Institutul Cultural Român Budapesta va celebra Ziua Culturii Naționale printr-o expoziție de carte veche și rară din patrimoniul Bibliotecii Județene ''Gheorghe Șincai'' din Oradea, prezentată publicului de Ligia Mirișan, director, și Tavaszi Hajnal, director adjunct al bibliotecii.

Institutul Cultural Român din Londra sărbătorește Ziua Culturii Naționale printr-o serie de evenimente dedicate diversității culturale, etnice și lingvistice a României. Programul, ai cărui invitați sunt actorii Levente Molnar și Cristina Cătălina, precum și cineaștii Anda Teglaș și Dragoș Teglaș, grupează evenimente din mai multe domenii artistice — film, poezie și arte vizuale. Alături de acestea, este inclusă o componentă de live streaming, o practică de diplomație culturală din ce în ce mai frecventată, care figurează deseori în programul ICR Londra.

Sursa: Agerpres


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md