Cuba „exportă” pentru prima dată fotbaliști

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Atacantul Maykel Reyes și fundașul Abel Martinez au primit autorizația să semneze un contract cu clubul mexican de fotbal Cruz Azul, o premieră pentru acest sport de la revenirea profesionismului în Insulă în 2013, a anunțat joi Institutul cubanez al sporturilor (Inder).

„Fotbalul cubanez a făcut miercuri un pas important în proiectul său de a crește pe plan internațional prin semnarea contractelor de către Reyes și Martinez cu clubul Cruz Azul”, a anunțat Inder pe site-ul său oficial.

Cei doi jucători în vârstă de 22 ani au fost recrutați „pentru un an” și 17 meciuri de către echipa B a clubului din capitala mexicană, care evoluează în divizia secundă. Dacă performanțele lor vor da satisfacții, ei vor putea apoi să joace pentru prima echipă, adaugă organul director al sporturilor din Cuba.

Directoarea cu relațiile internaționale a lui Inder, Martha Lidia Ruiz, a considerat aceste transferuri ca pe o „acțiune a porților deschise către lume”, cu obiectivul „garantării unei mai bune (…) pregătiri a sportivilor cubanezi”.

De mulți ani, sportul cubanez se confruntă cu sute de rămâneri ale sportivilor săi în străinătate, care au afectat echipele naționale. Pentru a încerca să oprească această hemoragie a talentelor, guvernul lui Raul Castro a anunțat în 2013 revenirea la profesionism — abolit în 1961 — și autorizarea, pentru prima dată, a sportivilor cubanezi să semneze cu cluburi străine, sub controlul autorităților. Cu fotbalul, sunt vizate nouă discipline: baseball, volei, baschet, handbal, polo pe apă, lupte, box și judo, pentru un total de aproape 40 de sportivi.

Alți trei fotbaliști cubanezi ar putea în curând să-i urmeze pe Reyes și Martinez: portarul Sandy Sanchez, atacantul Arichel Hernandez și fundașul Arturo Diz Pe, care așteaptă să semneze cu clubul Santos Laguna din Torreon (nordul Mexicului).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...