„Majoritatea parlamentară” cere repetat nominalizarea lui Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cei 56 de deputați care formează majoritatea parlamentară susțin în unanimitate și fără echivoc că Vladimir Plahotniuc este propus pentru a fi desemnat în funcția de prim-ministru în strictă conformitate cu prevederile constituționale. Astfel, aceștia își reafirmă cerința de desemnare a lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Într-o declarație comună, cei 56 de deputați afirmă că motivele invocate de președintele Timofti, cum că Plahotniuc nu este o candidatură integră și conformă cu hotărârea Curții Constituționale din 22 aprilie 2013, sunt nefondate.

Totuși, este de menționat că în numele celor 56 de deputați semnează doar 4 persoane: Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Violeta Ivanov și Ion Bălan.

Cattura

„Considerăm ca fiind nefundamentate prin probe sau prin acțiuni, într-un cuvânt, neîntemeiate – motivele invocate în comunicatul de presă remis astăzi, de către Președinție. Mai mult, cu referire la hotărârea Parlamentului nr. 5 din 15 februarie 2013 la care face referire instituția prezidențială, menționăm că acest act legislativ vine ca urmare a solicitării personale a lui Vladimir Plahotniuc de demisie din funcție, în anul 2013, și ca rezultat al votului politic din Parlament. Remarcăm că referirea la hotărârea Curții Constituționale în materie de integritate nu are nicio relevanță în cazul candidatului propus de noi, fapt confirmat prin decizia Curții Constituționale nr. 10 din 18 noiembrie 2014. Ca atare, reiterăm faptul că preocupările menționate în comunicatul de presă al Președinției nu sunt susținute în baza Constituției și jurisprudenței Curții Constituționale”, se arată în declarația deputaților.

Totodată, aceștia reconfirmă „preocuparea față de evoluția situației sociale, economice și politice din țară, în situația prelungirii crizei politice actuale, o criză care afectează grav toți cetățenii Republicii Moldova”.

„În acest context, reafirmăm determinarea noastră pentru susținerea candidaturii lui Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru, susținere pe care ne-o asumăm cu toată responsabilitatea, având pe deplin încredere în judecata noastră și a majorității celor 56 de deputați”, se mai arată în declarație.

„Declarăm în unanimitate și fără echivoc că Vladimir Plahotniuc este propus pentru a fi desemnat în funcția de prim-ministru în strictă conformitate cu prevederile constituționale, inclusiv luând act de hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 29 decembrie 2015. Decizia a fost formalizată de majoritatea absolută a deputaților din Parlament, iar potrivit Înaltei Curți, nu există deci nici un motiv constituţional şi democratic pentru ca Preşedintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea adversa Preşedintelui”, se mai arată în declarație.

Potrivit președintelui, candidatura lui Plahotniuc nu este una integră și conformă cu hotărârea Curții Constituționale din 22 aprilie 2013, precum că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...