„Felicitări preşedintelui Nicolae Timofti, care a respins nominalizarea lui Vladimir Plahotniuc în funcţia de prim-ministru pentru că nu îndeplineşte criteriile de integritate”, a comentat europarlamentarul Monica Macovei cu puţin timp în urmă.

„Şeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru, având în vedere şi faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzaţii de implicare în activităţi ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului şi a Republicii Moldova”, citează deputatul UE din comunicatul de presă al preşedintelui Timofti.

Şeful statului a propus majorităţii parlamentare identificarea unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru, care să se încadreze în criteriile de integritate enunţate. Aceştia trebuie să prezinte noul candidat până mâine, la ora 12:00.

Decizia preşedintelui vine după consultările care au avut loc în prima parte a zilei la Reşedinţa de stat de la Condriţa între şeful statului cu reprezentanţii majorităţii parlamentare, constituite din 56 de deputaţi din PD, PL, 14 foşti comunişti, şapte liberal-democraţi şi doi legislatori neafiliaţi.

La consultările de la Condriţa au participat Marian Lupu, Andrian Candu şi Dumitru Diacov din partea PD, şi Mihai Ghimpu, Corina Fusu şi Valeriu Munteanu de la PL.