„Eu pe aceşti colegi superoptimişti i-aş întreba un lucru. Se depune cererea de aderare. Ce se întâmplă mai departe? Cel mai nefericit scenariu este că la o distanţă de o lună sau două primim răspuns negativ. Al doilea scenariu: că respectiva solicitare rămâne undeva pe poliţe ani şi ani în şir”, a declarat liderul PD, Marian Lupu.

„Eu nu m-am răzgândit pentru nicio clipă. Anul acesta abia începe, astfel încât avem suficient timp pentru a lansa din primele zile ale noii guvernări acest proces de reformare”, a spus în replică candidatul desemnat la funcţia de premier Iurie Leancă.

„Acest obiectiv nu este anulat, ca să propunem cererea de aderare la Summitul de la Riga. Decizia privind executarea sau implementarea acestui obiectiv va fi una comună, pe care o vom discuta la consiliul coaliţiei. Vă asigur că va fi o decizie care sper eu să acorde cele mai bune şanse Republicii Moldova să implementeze agenda de asociere şi Acordul de asociere”, a adăugat colegul său de partid Valeriu Streleţ.

Şi şeful statului, care a declarat anterior că autorităţile de la Chişinău vor depune cerere de aderare la UE până la sfârşitul acestui an, pare să-şi fi menţinut poziţia.

„Preşedintele îşi menţine această poziţie, urmând ca pe parcursul acestui an să facă toate coordonările cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Va fi instalat un nou Guvern, aşa încât Republica Moldova să aibă o poziţie consolidată în această privinţă, iar evenimentele vor arăta când anume se va depune o asemenea cerere despre care preşedintele a vorbit în două rânduri în cursul anului 2014”, a precizat
purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vlad Ţurcanu.

Amintim că, în aprilie 2014, la Bruxelles, premierul Iurie Leancă a declarat în cadrul summit-ului extraordinar în care ţara noastră a semnat Acordul de Asociere cu UE că Republica Moldova va depune cerere de aderare la Uniunea Europeană în 2015.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.