Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.01.2016

Președintele Nicolae Timofti respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru

Președintele Nicolae Timofti respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a avut astăzi, 13 ianuarie a.c, la Reședința de stat de la Condrița, consultări cu reprezentanții majorității parlamentare, constituite recent de un număr de 56 de deputați.

La consultări au participat Marian Lupu, Andian Candu și Dumitru Diacov, reprezentând Patridul Democrat, și Mihai Ghimpu, Corina Fusu și Valeriu Munteanu, reprezentând Patridul Liberal.

Șefului statului i-a fost prezentată o declarație semnată de un număr de 55 de deputați, de  susținere a candidaturii domnului Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, la funcția de prim-ministru.

Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Președintele Timofti își întemeiază decizia pe prevederi ale Constituției Republicii Moldova și pe Hotărâri ale Curții Constituționale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

Șeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova.

În consecință, președintele Nicolae Timofti propune majorității parlamentare identificarea unui alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-a încadra în criteriile de integritate enunțate, și informarea șefului statului cu privire la acest candidat, prin procedură legală, până pe data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00, anunță Serviciul de Presă al Președinției Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus