Eurodeputat român: Dacă situația politică de la Chișinău nu se îmbunătățește, singurul câștigător este Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă situația politică de la Chișinău nu se îmbunătățește de urgență, singurul câștigător este Vladimir Putin. De această părere este europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

„Dacă situația politică de la Chișinău nu se îmbunătățește de urgență, singurul câștigător este Vladimir Putin.
Republica Moldova va avea nevoie de asistența financiară a FMI, pe care instituția internațională nu o va putea acorda dacă autoritățile de la Chișinău nu vor continua drumul necesar spre reforme și modernizarea statului. Se va crea astfel un bun prilej pentru Vladimir Putin să acorde un credit Republicii Moldova printr-un acord bilateral și să susțină, așa cum a făcut și în cazul Ucrainei și Greciei, că Occidentul întoarce spatele statelor aflate în dificultate, pe când Federația Rusă sare mereu în ajutor atunci când este nevoie. Însă, după cum știm, Rusia nu oferă niciodată ajutor gratuit, totul vine cu un preț”, spune eurodeputatul român.

Mureșan atenționează că instabilitatea politică din Republica Moldova duce la instabilitate economică.

„Uniunea Europeană vrea o Moldovă puternică, stabilă economic și politic, pe propriile ei picioare, pe când Federația Rusă o vrea slabă, șantajabilă și dependentă economic. Asta a fost esența poziției pe care am prezentat-o astăzi în cadrul Grupului de lucru al PPE pentru Afaceri Externe.
Am vorbit, totodată, și despre faptul că instabilitatea politică din Republica Moldova duce la instabilitate economică, așa cum arată datele unui raport al Băncii Naţionale a Moldovei publicat recent. Încerc să conving toți factorii politici de la Bruxelles că trebuie să adopte cele mai ferme poziții în sprijinul Republicii Moldova. Cu toții trebuie să înțelegem cine pierde și cine câștigă de pe urma crizei politice de la Chișinău, iar acțiunile Uniunii Europene nu trebuie să întârzie”, mai spune eurodeputatul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...