Linkuri accesibilitate

„Din banda lor, nici unul nu merită să fie acolo. Noi avem alte candidaturi”


Platforma DA a organizat proteste la reşedinţa de stat și la sediile partidelor numite pro-europene.

Platforma Demnitate si Adevăr a organizat astăzi proteste la reşedinţa prezidenţială si la sediile partidelor numite pro-europene, cerând preşedintelui Nicolae Timofti să nu nominalizeze un premier compromis si impus de Partidul Democrat. Reamintim că guvernul Streleţ, format din reprezentați ai partidelor declarat europene – PD, PL si PLDM a fost îndepărtat de la putere printr-o moţiune introdusa de socialişti, dar votată si de partidul Democrat. Acum, tot Partidul democrat este cel care a iniţiat formarea unei noi majorităţi parlamentare, care ar putea susţine un nou guvern. La negocierile cu preşedintele din ultimele zile nu au participat nici comuniştii si nici socialiștii, dar intâi 14 deputaţi comunişti au rupt cu partidul lor şi au declarat ca susţin o nouă majoritate parlamentară, şi apoi, si mai mulţi liberal democraţi au făcut acelaşi lucru. Partidul fostului premier Iurie Leancă – si cei 3 deputaţi pe care ii are in parlament, deşi au participat la o parte a negocierilor pentru o noua majoritate, nu au fost prezenţi la ultima rundă de ieri, de la preşedinţie. Platforma DA ca si reprezentanţi ai democraţilor din teritoriu au anunţat noi proteste mâine.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:55 0:00
Link direct

Simpatizanții Platformei Demnitate şi Adevăr au mers în această dimineaţă la reşedinţa preşedintelui Nicolae Timofti pentru a-i cere să nu accepte la funcţia de premier un candidat propus de Partidul Democrat. Ludmila Revenco, o femeie între două vârste, explică de ce criterii ar trebui să se conducă şeful statului atunci când va nominaliza viitorul prim-ministru:

Ludmila Revenco: „Să dea candidatura de prim-ministru care să nu fie afiliat politic, corupt şi să fie dorit de oameni, de populaţie. Să fie pentru ţară.”

Europa Liberă: Dvs. ce părere aveţi despre majoritatea politică creată ieri seara?

Ludmila Revenco: „O adunătură de corupţi, de cei cumpăraţi.”

Europa Liberă: Ei susţin că au creat această majoritate gândindu-se la popor!

Ludmila Revenco: „Doamne, nu, în nicun caz nu au făcut-o pentru popor. Ei vor mai departe să-şi menţină posturile şi să-şi continuie treburile lor urâte şi negre.”

De la reşedinţa prezidenţială, susţinători platformei DA s-au îndreptat spre sediul Partidului Liberal, reproşând deputaţilor liberali că şi-au trădat alegătorii, acceptând să facă parte din coaliţia majoritară. Anatol Grabari, fost membru al PL, nu a ezitat să aprindă o lumânare „în amintirea” partidului:

„Principalul moment e că vor vota cu cei care peste noapte s-au transformat în aşa numiţi social-democraţi. Comuniştii nu se transformă! Eu, ca un fost absolvent al şcolii de partid comuniste încă din armată, cu nota excelentă, cunosc esenţa comuniştilor. Nici liberalii nu se schimbă dacă sunt liberali. Dacă ar fi fost ei liberali nu deveneau aliaţi cu comuniştii care s-au vopsit în social democraţi. E o metamorfoză de care trebuie să stai şi să râzi mult şi bine, însă e de plâns, de fapt.”

Înarmaţi cu vuvuzele, fluiere şi tobe, manifestanţii şi-au continuat itinerarul spre sediul Partidului Comuniştilor şi cel al Liberal-Democraţilor. În drum am stat de vorbă şi cu Violeta Dogotari, tânără mămică. A revenit în Republica Moldova după mai mulţi ani munciţi peste hotarele ţării. Îşi pune speranţe în viitorul premier pentru că, spune ea, nu mai vrea să lase casă şi masă în căutarea unei vieţi mai bune:

Violeta Dogotari: „Să aibă o opinie, ca să ne poată ajuta, ca să avem un prim-ministru decent, de exemplu ca Ion Sturza sau Maia Sandu. Sunt oameni, într-adevăr, cum se cade şi ar putea face treabă în ţară”.

Europa Liberă: Dar Dl Sturza nu a fost susţinut, de ce credeţi Dvs?

Violeta Dogotari: „Pentru că nu le place dreptatea, nu le place să fie ordine. Vor să facă tot ce doresc ei, adică să continue să fure. Doar că nu înţeleg ce să mai fure, nu mai este nimic de furat. Au furat tot. Dl Plahotniuc se spune că are foarte mulţi bani, ce-i mai trebuie de la popor? Toată lumea îşi pune această întrebare: ce-i mai trebuie?”

Marşul a continuat spre sediul Partidului Democrat, unde manifestanţii au fost întâmpinaţi de un cordon numeros de poliţişti, fapt care i-a nemulţumit pe protestatari. Ca şi în celelalte cazuri, nici un lider de partid nu a ieşit ca să vorbească cu oamenii. Pensionarul Nicolae Derjac are propria explicație pentru muțenia politicienilor:

Nicolae Derjac: „Ca să asculţi trebuie să ai urechi, dar ca să vezi trebuie să ai ochi. Aceşti politicieni nu au nici urechi şi nici ochi. Au mâini murdare de spălare de bani şi de alte tâlhării.”

Europa Liberă: Cum vedeţi Dvs. crearea majorităţii parlamentare din seara zilei de ieri?

Nicolae Derjac: „Când se fură, majoritate nu există. Ei sunt cumpăraţi, s-au vândut. Din banda lor, nici unul nu merită să fie acolo. Noi avem alte candidaturi. Avem o diasporă foarte mare: în Europa, România, Statele Unite ale Americii. Eu sunt tată a trei copii care trăiesc în Chicago, Illinois, avem oameni cu studii superioare peste 400 de mii.”

Europa Liberă: Dvs. propuneţi să fie ales cineva din diasporă?

Nicolae Derjac: „Din diasporă trebuie de adus, dar şi din ţară, noi avem cadre destul de bune.”

Astăzi, în mai multe oraşe ale ţării au fost organizate manifestaţii întru susţinerea numirii guvernului, iar mai mulţi experţi sugerează că acestea ar putea continua mâine în capitală.

Liderii Platformei Demnitate şi Adevăr i-au îndemnat pe manifestanţi să iasă la protest miercuri, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru a-i cere preşedintelui Nicolae Timofti să înainteze un candidat integru la funcţia de premier.

Previous Next

XS
SM
MD
LG