Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Procurorii explică cauza producerii deflagrației…

Procurorii explică cauza producerii deflagrației din localul „La soacra”

Judecătoria sectorului Râșcani urmează să se pronunțe în vederea emiterii mandatelor de arest pentru  30 de zile pe numele administratorilor localului „La Soacra” din Piața Centrală, unde s-a produs explozia, soldată cu rănirea a 17 persoane.

Administratorii, soţ şi soţie, sunt învinuiţi de încălcarea regulilor de protecţie a muncii şi vătămarea gravă a integrităţii corporale, cauzată din imprudenţă, conform art. 157, 183 și 301 Cod Penal.  Administratorii au refuzat să facă declarații.

Potrivit procurorului pe acest caz, Dumitru Stoicev, deflagrația s-a produs din cauza că furtunul care conecta butelia butan/propan la aragaz era defectat, iar gazul se elimina în interiorul încăperii. „Desigur, utilizarea buteliilor de gaz este interzisă printr-un  Regulament al Serviciului Situații Excepționale.”

Ţinând cont de complexitatea cazului, procurorul interimar al mun.Chişinău, Igor Popa, a dispus crearea unui grup mixt de urmărire penală care va investiga obiectiv şi operativ toate circumstanţele cazului.

Procurorul Dumitru Stoicev a declarat că în prezent se verifică dacă bănuiții au avut atribuție la săvârșirea din neatenție a crimei respective. Urmărirea penală se efectuează în regim de urgență, se acumulează material probatoriu pentru a putea clasifica implicarea  bănuiților. „Legislația este imperfectă în direcția asta. Responsabili sunt administratorul și fondatorul. În mod normal, trebuie să clarificăm care organe trebuiau să facă aceste controale privind normele antiincendiare. Noi trebuie să cercetăm sub toate aspectele. Este format un grup de urmărire penală, doi procurori și mai mulți ofițeri care acumulează probatoriul. Nu este cunoscută soarta persoanelor rănite. În caz că se agravează situația lor, se agravează și calificarea crimei. În prezent se audiază autoritățile. Urmează efectuarea unei expertize.”, a menționat Dumitru Stoicev.

Un alt procuror pe acest caz, Vladislav Guzev a declarat că arestul preventiv este necesar, deoarece urmărirea este la faza incipientă, dar și  pentru a nu permite accesul bănuiților la unele probe și eventual, lichidarea lor.

Amintim că la 9 ianuarie, curent, într-o cafenea din Piața Centrală, s-a produs o explozie în urma căreia au fost spitalizate 13 persoane. Trei dintre acestea se află în stare gravă, fiind transportate în București cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române. Două dintre pacientele, transportate duminică la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Arsuri, au fost operate cu succes de medicii români, însă continuă să se afle în stare critică, având arsuri pe 30-45% din suprafața corpului. Cea de-a treia femeie, care a suferit cele mai grave arsuri, va fi supusă mâine unei intervenţii chirurgicale. 10 victime ale deflagraţiei sunt tratate la Chişinău.

Potrivit Serviciului Situații Excepționale, explozia a fost provocată de o butelie de gaz. În interior se aflau zeci de oameni care au ajuns la spital cu arsuri. Focul a fost stins în 15 minute, după ce a distrus 55 de metri pătrați din bucătăria și cantina localului.

Pompierii au inițiat la 10 ianuarie, controale în toate localurile de pe teritoriul Pieței Centrale din Chișinău. În urma primelor verificări, mai mulți agenți economici s-au ales cu sancțiuni administrative.