„Şeful statului a reiterat solicitarea ca, în timpul procedurii de selectare a unui candidat la funcţia de prim-ministru, partidele şi grupurile parlamentare să ţină cont de hotărârea Curţii Constituţionale din data de 22 aprilie 2013, potrivit căreia „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”. De asemenea şeful statului a declarat că asupra candidatului la funcţia de prim-ministru nu trebuie să planeze suspiciuni de corupţie”, se arată într-un comunicat de presă, emis cu puţin timp în urmă de Preşedinţie.

La discuţii au participat lideri ai Partidului Democrat şi Partidului Liberal, precum şi reprezentanţi ai Partidului Liberal Democrat şi ai grupului Social-Democrat de deputaţi neafiliaţi.

Liderul PD, Marian Lupu, l-a informat pe şeful statului despre formarea unei coaliţii parlamentare constituită din 56 de deputaţi, care ar urma ca în termen de două zile, până miercuri, 13 ianuarie, să propună şefului statului un candidat la funcţia de prim-ministru.

Coaliţia parlamentară ar urma să fie formalizată în conformitate cu hotărârea pronunţată de Curtea Constituţională pe data de 29 decembrie 2015, potrivit căreia „majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu indicarea deputaţilor care o constituie, cu specificarea disponibilităţii de a susţine o anumită candidatură pentru funcţia de Prim-ministru şi cu notificarea oficială în adresa Preşedintelui Republicii Moldova”.

Mai multe organizaţii neguvernamentale au emis astăzi o declaraţie în care susţin iniţiativa şefului statului, Nicolae Timofti, de a impune criterii de integritate candidatului pentru funcţia de premier, dar şi celorlalţi potenţiali membri ai Guvernului, aşa cum s-a întâmplat în cazul executivului propus de către Ion Sturza. Totodată, reprezentanţii societăţii civile au emis un apel în care îl îndeamnă pe preşedintele Timofti să facă faţă presiunilor şi încercărilor de a aduce la guvernare persoane compromise.