Linkuri accesibilitate

Greață


Nu vă este greață, doamnelor și domnilor? Atunci când vă uitați în oglindă? Atunci când vă uitați la copiii voștri sau părinții voștri și le spuneți despre salvarea vectorului european sau stabilitatea politică? Nu vă este greață deloc? Ar trebui. Pentru că oamenilor - majorității covărșitoare - le este greață de voi.

Mâine ne veți spune că ați vrut să opriți tancurile rusești, să ne salvați de ciuma anticipatelor, să fericiți poporul cu stabilitatea politică mult așteptată și în numele acestui scop ați dat acordul să formați o majoritate pro-Plahotniuc (ca să vă fie mai ușor să vă uitați în oglindă, o veți numi «pro-Moldova»). Probabil, unii dintre voi chiar vor crede in ceea ce vor spune. În psihologie un asemenea sindrom este bine cunoscut ca sindromul Stockholm - la un moment dat victimele încep să își simpatizeze răpitorul: «Persoanele captive încep prin a se identifica cu răpitorii, ca un mecanism defensiv, din teama de violență. Încercările de evadare sunt și ele percepute drept o amenințare, întrucât, într-o tentativă de evadare, există marele risc ca cel răpit să fie afectat și rănit. Drept consecință, victima devine hiper-vigilentă în privința nevoilor răpitorului și neștiutoare în privința propriilor nevoi. Separarea de răpitor devine tot mai grea pentru victimă, întrucât ar pierde singura relație pozitivă formată - cea cu răpitorul». Voi - dar fiecare dintre voi - sunteți victimele sistemului creat de Vlad Plahotniuc, profund bolnave de sindromul Stockholm.

Diferența mare dintre noi este că voi vă prefaceți că țineți la noi, iar noi suntem sinceri și vă spunem așa cum este - ne este greață de voi. Pentru ce să ne vorbiți despre stabilitatea politică sau tancurile rusești, când fiecare cetățean treaz la cap întelege că prețul acestei stabilități a fost unul absolut palpabil - fie 200 mii de euro, fie clasarea dosarului penal, fie o poziție călduță pe viitor. Credeți că vă «cumpărați» trei ani de stabilitate, da? Greșiți. Nimic, în afară de dispreț, voi nu câștigați. Noi știm că ați fost cumpărați - unii chiar angro, știm că ați fost șantajați, știm că ați fost presați. Noi știm, voi știți, de ce atunci să ne prefacem? De ce să ne jucăm de-a salvarea țării? Voi nu țara salvați, voi vă salvați fundurile. Iar țara o îngropați.

Greață de voi.

XS
SM
MD
LG