TREUCARII

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În istoria modernă a statului nostru, populaţia interriverană a tot fost împărţită în categorii şi clase de tot soiul în funcţie de numeroşi factori: geografici, naţionali, politici, sociali, de bunăstare etc.

O încercare de analiză similară a stării de lucruri la momentul actual a developat trei categorii de locuitori ai spaţiului mioritic:

1. Frăsuitorii – cei care se plâng/constată/recunosc că RM e în rahat, că guvernarea e de tot râsul, că au făcut o alegere proastă, că nu au cu ce trăi şi că nu merită să mai rămâi aici.

2. Cea de-a două categorie sunt Revoltaţii. Ei sunt mai puţini, dar mai înverşunaţi şi mai vocali, ei protestează împotriva hoţiilor şi a dezmăţului oligarhic, împotriva corupţiei şi a fărădelegii.

3. A treia categorie sunt Treucarii.
Această categorie necesită o analiză mai detaliată. Treucari nu sunt numai oligarhii Plahotniuc şi Filat sau guvernanţii de azi. Este un generic care transcende partidele politice, Parlamentul sau Guvernul. (Este adevărat că în fiecare dintre aceste instituţii/structuri sunt şi persoane integre, care înţeleg să-şi facă onest datoria, dar sunt foarte puţini, din păcate.)
Treucarii sunt cei care percep statul RM drept o treucă îmbietoare din care să se înfrupte fără saţ.

Acestă specie s-a plodit peste tot – în Parlament, în birouri ministeriale, la primărie, în consilii de adminstrare, în fruntea agenţiilor, etc. Ei înţeleg să vină în funcţie/ post/ serviciu ca să-şi asigure un loc la treucă sau măcar lângă coada treucarului din fruntea instituţiei. Treucarii nu au identitate politică, obraz, aspiraţii sau mustrări de conştiinţă.

Treucarii mint, fură, iau ”otkaturi”, trag sfori, fac scheme, îşi angajează rudele, prietenii, finii, cumătrii la un loc la treucă, închid ochii la nereguli şi fărădelegi, admit explozii în inima urbei fără a pedepsi vinovaţii, fac alianţe dintre cele mai trăsnite cu duşmanii de moarte …

Treuca este sensul vieţii lor şi vor lupta cu toate mijloacele pentru a rămâne acolo. Vor angaja postaci, pseudojurnalişti, blogheri, analişti, făcători de sondaje, troli cărora le vor picura câte puţin din resturile clefăitului lor pentru lustruirea cu succes a imaginii.

În RM a existat dintotddeauna această specie biologică, dar ultima generaţie de treucari este deosebit de evoluată şi subtilă în manipulare. Ei au poreclit treuca vector, şi-au atribuit slogane populiste, idealuri europene, şi-au arogat principii şi valori, au învăţat să mintă frumos – unii despre eurointegrare, alţi despre NATO, Unire şi interes naţional, ceilalţi despre creşterea Moldovei. Cât timp hrăneau poporul cu minciuni ei se îmbuibau la treuca comună fără scrupule şi fără jenă.

Un amănunt esenţial se cere de precizat în contextul descrierii profilului treucarilor moldoveni. Aceşti horpăitori de toată mâna şi măsura: preşedinţi, deputaţi, miniştri, şefuşori, directoraşi, cu toată armata lor de mercenari, nu formează nici 10% din populaţie!!!

Celelalte 90% le alcătuiesc primele două categorii – Frăsuitorii şi Revoltaţii!

Acum, în al douăsprezecelea ceas, aceste 90% din locuitori Moldovei, năpăstuiţi, nemulţumiţi şi amăgiţi, reclamă cu fervoare înlăturarea imediată a treucarilor de la putere!

Asta i-a neliniştit şi îngrijorat. Au început să se agite la ideea de Alternativăşi împroaşcă cu noroi tot ce prinde contur din aspiraţiile celor 90% din populaţie.

Orice intenţie de schimbare îi sperie şi îi face să-şi arate colţii. Aşa au procedat în campania electorală din 2014 cu PLR. S-au speriat şi au pornit atacul. Aşa procedează şi acum.

Cea mai mare problemă este că aceste Alternative, indiferent cum se numesc, Ion Sturza sau Platforma DA, intenţionează să desfiinţeze ideea de treucă. Ei îşi propun să muncească sincer şi onest în beneficiul cetăţeanului. Asta nu pot înţelege treucarii, de asta se isterizează, cu şi fără motiv şi devin penibili în atacurile lor.

Cel mai sigur indiciu pentru identificarea unui treucar la etapa actuală este să-i testezi atitudinea faţă de primele două categorii care reprezintă poporul (frăsuitorii şi revoltaţii).

Numai un treucar va acuza poporul că iese la proteste şi că-şi doreşte o guvernare de alternativă, eficientă şi onestă.

Numai un treucar va ataca un candidat de alternativă neafiliat politic, cu experienţă şi cunoştinşe care-şi propune să edifice un guvern anticriză.

Numai un treucar va acuza societatea civilă care-şi doreşte schimbare şi reforme autentice.

Numai un treucar propune să se facă schimbarea fără a schimba nimic!

Din fericire, pentru aceste specimene limba română are o expresie Huideo, boaite!

Tatiana Potîng


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...