În ce condiții investitorii americani ar veni în Moldova. INTERVIU cu Consulul onorific în Florida

Investițiile străine în Republica Moldova vor fi mai substanțiale și mai semnificative doar atunci când va funcționa statul de drept, iar investitorii vor fi protejați de lege. Concluzia aparține lui Sergiu Gherman, Consulul onorific al Republicii Moldova în statul Florida, SUA.

Sergiu Gherman conduce o firmă de avocatură și se implică în mai multe evenimente și organizații ce țin de Republica Moldova și nu numai. Acesta a vorbit, în cadrul unui interviu oferit pentru Moldova.ORG, despre cariera sa, situația politică și economică de la Chișinău, dar și despre Convenția Moldo-Americană care va avea loc pe 15 ianuarie la New-York, eveniment susținut de acesta și compania sa. 

Domnule Gherman, care este povestea dumneavoastră? Cum ați ajuns în SUA?

Am ajuns în Statele Unite în anul 1998. La scurt timp după absolvirea Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, România, am primit o invitație de la Temple University, în orașul Philadelphia. În 2003 am primit diploma de Doctor în Arte Muzicale. Iar în timp ce făceam doctoratul, am decis să fac facultatea de drept.

Prin ce etape ați trecut până ați reușit să începeți compania dumneavoastră care oferă servicii juridice?

Piața serviciilor juridice în SUA este anevoioasă. Fiecare stat cere licență de practică separată. Iar în Statul Florida competiția este foarte mare, în special în metropole.

Am lucrat la trei firme juridice înainte de a-mi deschide oficiul propriu în Miami. Florida are o infrastructură puternică și oamenii de afaceri vin din fosta Uniune Sovietică și Europa de Est să profite de aceasta. Însă, provocările cu care se confruntă businessmanii străini nu țin doar de limbă și cultură, dar și de înțelegerea sistemului juridic și mediului diferit de afaceri.

Mă specializez în relații comerciale, inclusiv cu implicarea companiilor internaționale. Am văzut un potențial să-i ajut pe colegii mei din est, să le ofer suport în litigii la nivel de stat și la nivel federal, iar decizia să-mi deschid un birou a venit natural.

Ați profesat muzica? Ce va determinat să schimbați arta pe justiție?

Decizia de schimbare a fost un punct deliberant, dar care a implicat și riscuri înalte. Cu toate că serviciile de muzician au o mare valoare artistică, ele nu întotdeauna sunt indispensabile, iar impactul muzicii clasice rezonează cu puține pături sociale.

Mi-am dorit ca noua mea profesie să aibă un impact mai vast,  sunt foarte mulți care au nevoie cu adevărat de un ajutor juridic.

Vă implicați în multe activități cu caracter social în afara activității dvs profesionale. Care este motivația?

Motivația este o tentativă către o continuă dezvoltare profesională și personală.

Implicarea în activități deferite de cele cotidiene mă ajută să mă conectez cu oameni din variate domenii, să cunosc o altă dimensiune a societății și să împart cunoștințele și resursele mele.

Sunteți unul dintre sponsorii Convenției Moldo-Americane. De ce este important un asemenea eveniment?

Pentru că a demonstrat, prin edițiile anterioare, că îi unește pe moldovenii din SUA. Pentru că această Convenție crează un schimb de idei pe subiecte sociale importante: guvernarea, educația, statul de drept. Pentru că participanții lansează modele noi pe marginea acestor subiecte sociale, modele care reflectă fluiditatea social-politica perpetuă din Moldova.

În calitate de Consul Onorific al RM în Florida, intenția mea este să facilitez investițiile cu capital străin în economia Republicii Moldova și să ajut entitățile comerciale moldovenești să-și găsească surse de realizare a producției și serviciilor pe piața americană și latino-americană.

Aceste obiective depind de mediul de afaceri și de situația politico-economică din Republica Moldova. Convenția discută situația politico-economică și abordează provocările curente pentru țara noastră. De o astfel de actualizare beneficiază atât participanții, cât și cetățenii, inclusiv potențialii investitori.

conventie

Ce așteptări aveți de la această ediție care va avea loc la New York?

Aștept ca acestă ediție să ducă la sporirea bunăstării societății moldovenești, precum și să promoveze valorile democratice. Faptul că ediția din 2016 va fi la ONU, ne va reaminti că problemele Moldovei nu există într-un vacuum și afectează și comunitatea internațională.

Probabil urmăriți noutățile de acasă, de ce fel de reforme are nevoie Republica Moldova ca să iasă din această criză politico-economică continuăă?

Îmbunătățirea statului de drept și promovarea percepției în ochii cetățenilor Republicii, așa încât aceștia să simtă ca Legislativul și Guvernul sunt preocupați de îmbunătațirea statului de drept.

O premisă sau o condiție precedentă acestei îmbunătățiri este acceptarea societății ca noi să îmbrățișam legea și să ne supunem strictețelor ei. Iar o astfel de transformare nu este nici ușoară, nici rapidă.

Cum poate deveni Republica Moldova atractivă pentru investitorii americani și nu numai?

Să demonstreze stabilitate și previzibilitate, în limita statului de drept, așa încât Legislativul să nu schimbe legile peste noapte la comandă, iar Guvernul nou să respecte angajamentele și promisiunile guvernului precedent față de investitori.

Premisa investiției este anticiparea riscurilor de pierdere, iar în funcție de coeficientul riscului investitorii determină dacă vor plasa capitalul sau nu în Moldova.

Dacă Legislativul este ușor influențabil, dacă angajamentele guvernului vechi față de investitori nu se respectă de către guvernul nou, situația economică nu este previzibilă, riscul de afaceri în republică devine foarte înalt și astfel devine din ce în ce mai imposibil pentru investitor să anticipeze potențialul de recuperare a investiției. Promovarea statului de drept, stabilitatea politică și previzibilitatea economică asigură atractivitatea Republicii Moldova pentru investitori.

Mulțumim pentru interviu și mult succes!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.