Anul trecut, premierul Iurie Leancă, preşedintele Nicolae Timofti, dar şi ministrul de Externe, Natalia Gherman, au anunţat în repetate rânduri, inclusiv de la Bruxelles, că Republica Moldova va depune, în 2015, cerere de aderare la UE. Mai mult, premierul Iurie Leancă a declarat în luna decembrie 2014 că dacă va fi să aleagă între funcţia de premier şi investigaţia internaţională în cazul Băncii de Economii (bancă acaparată, conform presei de la Chişinău, cu implicarea şefului său de partid Vlad Filat), va opta „pentru finalizarea investigaţiei”.

PDM şi PLDM la unison: „Aderarea la UE va mai aştepta”

Imediat după constituirea alianţei minoritare PLDM-PDM, susţinută tacit de PCRM, liderul PDM, Marian Lupu, a declarat că „aderarea Moldovei la UE va mai aştepta”. Potrivit lui, înaintarea unei cereri de aderare nu are rost, pentru că, în opinia lui, „oricum va fi respinsă”. Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov a continuat ideea spunând că „o cerere de aderare la UE ar fi provincială, tipic moldovenească”. „Ea (cererea – n.n.) trebuie depusă atunci când cei de acolo (de la Bruxelles – n.n.) aşteaptă această cerere şi sunt gata să o examineze pozitiv”, a menţionat Diacov.

Şi-a schimbat mesajul şi PLDM din conducerea căruia face parte şi premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, simpatizat de UE. Unul din fruntaşii acestui partid, Valeriu Streleţ, a declarat marţi, în cadrul unei emisiuni televizate că ”decizia de depunere a cererii de aderare la UE o vom lua mai încolo”. (…) „Fireşte că această decizie va fi coordonată şi cu partenerii noştri europeni. Noi avem voinţa fermă de a merge ferm spre UE. Au fost nişte semnale ca să nu ne grăbim cu cererea ca să nu apară discuţii şi să nu fie respinsă”, a declarat Streleţ, fără a preciza din partea cui au venit „semnalele”.

Spălarea lui Voronin

În timp ce PLDM şi PDM renunţă lent la mesajul pro-european, presa care deserveşte aceste formaţiuni politice încearcă să acrediteze ideea că Partidul Comuniştilor nu ar fi un partid bolşevic, iar liderul acestuia, Vladimir Voronin, nu ar fi chiar tare pro-rus. „Coaliţia pro-europeană din Republica Moldova a obţinut un vot majoritar la alegerile din noiembrie. Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal trebuie să respecte acest vot şi să formeze Guvernul fără comunişti. Rusia nu trebuie să câştige”, susţine europarlamentarul român, Monica Macovei. Potrivit ei, „toate ţările din Uniunea Europeană, mai ales cele sceptice la extinderea Uniunii, vor avea motive să temporizeze sprijinul Republicii Moldova în parcursul european. Susţinerea Guvernului de către PCRM frânează trenul Moldovei către Uniunea Europeană. (…) PCRM nu va vota legile necesare integrării europene, mai ales pe cele anticorupţie şi pentru reforma justiţiei”, consideră Macovei. Europarlamentarul român a precizat că singura garanţie că Moldova va merge spre Europa, şi nu spre Federaţia Rusă, este cooptarea Partidului Liberal (PL) în coaliţia de guvernare.

Reacţia României

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat că este important ca autorităţile de la Chişinău să formeze cât mai rapid un guvern. „Suntem de părere că este important ca un guvern să fie creat cât mai curând posibil şi credem că este nevoie de un program de guvernare pro-europeană în Republica Moldova. Este nevoie de un guvern care ar continua procesul de reforme, în conformitate cu standardele europene şi ar merge pe calea care va duce ţara în Uniunea Europeană”, a spus Aurescu.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că PL rămâne în continuare dispus să discute cu PLDM şi PDM: „Majoritate parlamentară nu există, prin urmare Partidul Liberal nu este în opoziţie şi este dispus să poarte negocieri cu Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat în vederea formării unei coaliţii majoritare pro-europene”, a menţionat Ghimpu după consultările cu şeful statului privind desemnarea candidaturii la funcţia de prim-ministru.

Operaţiunea „debarasarea de Leancă” gata să fie declanşată

Liberal-democraţii au anunţat că rămân pe poziţii şi că Iurie Leancă va fi desemnat să formeze noul guvern. Mai mult, Valeriu Streleţ a dat asigurări că acesta va fi votat. Nu este clar, însă, cum se va întâmpla aceasta având în vedere faptul că liberalii au anunţat că nu-l vor vota pe Leancă în condiţiile alianţei minoritare PLDM-PDM (+PCRM), iar comuniştii au condiţionat votarea unui guvern alături de PLDM şi PDM. Dintr-o declaraţie făcută marţi de şefa deputaţilor comunişti, Violeta Ivanov, reiese că PCRM nu-l agreează pe Iurie Leancă: „Pe parcursul tuturor consultărilor pe care le-am avut cu colegii, partidul nostru a venit cu poziţii clare în care noi am menţionat câteva opţiuni, inclusiv am discutat despre nume concrete pe care noi le putem susţine sau nu. În cadrul consultărilor de astăzi, noi am impus câteva condiţii. PLDM şi PD cunosc propunerile noastre”, a spus Ivanov.

Potrivit unor analişti politici, aripa pro-Filat din PLDM ar vrea ca procedura desemnării lui Iurie Leancă în vederea constituirii noului guvern să demareze cât mai curând posibil, fiind conştientă de faptul că PCRM nu-i va acorda acestuia vot de încredere. Astfel, pro-europeanul Leancă va fi anihilat politic de şeful său de partid Vlad Filat, iar Republica Moldova se va alege, în cele din urmă, cu un guvern fără Leancă, cu ajutorul comuniştilor.

În ultima vreme, presa de la Chişinău a scris în repetate rânduri despre neînţelegerile dintre Vlad Filat şi Iurie Leancă, iar ex-premierul Ion Sturza, care îi cunoaşte bine pe amândoi, a spus că relaţiile dintre ei sunt atât de tensionate încât se miră că „încă locuiesc în acelaşi oraş”. După demararea negocierilor privind crearea noii coaliţii de guvernare, Iurie Leancă nu s-a pronunţat încă în privinţa jocurilor de culise care au loc cu participarea comuniştilor. El a dat însă clar de înţeles partidului din care face parte (PLDM) că ar fi „prea iresponsabilă” renunţarea la ideea de a-l propune la funcţia de premier.

Desertul oferit de PDM - O „gogoaşă otrăvită” 

Potrivit lui Ion Sturza, „Republica Moldova este condusă din umbră de un singur centru de putere, care se află în zona Partidului Democrat”. „Şi în sistemele politice ale altor state sunt organizate astfel de matrice, numai că acolo ele deservesc un interes politic, la noi însă este deservit scopul economic, iar beneficiile finale şi le asumă persoana care se află în vârful piramidei (finanţatorul PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc – n.n.)”, a precizat Sturza. Fostul premier susţine că prin declaraţia privind formarea alianţei de guvernare dintre PLDM şi PDM „ni s-a servit o gogoaşă otrăvită” şi consideră că înţelegerea a fost făcută între PDM şi PCRM, iar PLDM s-a aflat pe post de observator.

De-a dreptul ciudat este, în acest context, sprijinul acordat de comunişti alianţei minoritare PLDM-PDM. Deputatul comunist Violeta Ivanov nu în zadar a păstrat enigma în privinţa condiţiilor înaintate de comunişti la negocieri. Ziarul „Timpul” scrie, într-un comentariu, despre poftele comuniştilor.

Deci, ce primeşte PCRM?

Potrivit ziarului citat, „în primul rând PCRM va primi bani”. „Încă de anul trecut, deputaţii PLDM au promovat un proiect prin care firma de construcţii „Glorinal” apropiată de clanul Voronin să primească o scutire de impozite de 25 milioane lei moldoveneşti, cam 2 milioane dolari la vremea respectivă. Liberalii lui Ghimpu au sesizat Curtea Constituţională şi au obţinut anularea amendamentului respectiv, votat de majoritatea parlamentară. (…) Bineînţeles că „europenii” de la Chişinău care veniseră la putere cu lozinca „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti!”, au îngropat dosarul penal deschis beizadelei comuniste pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. La 24 martie 2014, compania azeră „EVRASCON” a câştigat licitaţia de la ministerul Transporturilor pentru reabilitarea a 17,6 km de drum. Valoarea contractului este de 23,1 milioane de euro. Numai că Ecaterina Voronina, fiica lui Oleg Voronin, respectiv nepoata liderului comunist Vladimir Voronin, este căsătorită cu fiul lui Mussa Panahov, ministrul adjunct al Transporturilor din Azerbaidjan.

Refuzul PLDM-PDM de a ceda liberalilor lui Mihai Ghimpu conducerea Ministerului Transporturilor a fost unul dintre motivele principale ale eşecului tentativei de creare a unei alianţe europene PLDM-PDM-PL. Un ministru al Transporturilor provenit din PL ar fi refuzat să finanţeze firmele clanului Voronin din banii ministerului şi ar fi dinamitat astfel posibilele înţelegeri oculte încheiate de Filat şi Plahotniuc cu liderul comunist Voronin.

PCRM are însă şi un program politic pe care vrea să îl impună partenerilor săi „europeni” din alianţa minoritară proaspăt creată. În primul rând „consolidarea societăţii”, termen însuşit deja şi de PLDM şi PDM. Dar în jargonul politic de la Chişinău „consolidarea societăţii” este o denumire de cod pentru reprimarea identităţii româneşti din Basarabia. (…) PCRM mai vrea ca în actuala legislatură să consolideze şi „neutralitatea” Republicii Moldova, adică să împiedice orice apropiere de NATO. (…) Este exclus ca PCRM să se fi înţeles cu PLDM şi PDM fără să aibă garanţii, iar acestea nu puteau fi acordate decât de Rusia. (…) Garantul nu poate fi decât Vladimir Putin. PLDM şi PDM au trimis constant semnale de dragoste către Moscova în timpul ultimei campanii electorale, dar şi după alegeri. Adrian Candu, proaspăt preşedinte al parlamentului, a declarat pentru RIA Novosti chiar înainte de alegeri că va da ruşilor Căile Ferate ale Moldovei. Pentru realizarea planului, prezenţa unui liberal la Transporturi ar fi fost inacceptabilă. Premierul Iurie Leancă, singur şi nesilit de nimeni a declarat pentru agenţia publică de ştiri că Republica Moldova nu va adera la NATO. Leancă a folosit canalul potrivit pentru a fi sigur că informaţia ajunge acolo unde trebuie. Declaraţia a fost făcută vineri, 27 noiembrie 2014, cu numai două zile înaintea alegerilor din 30 noiembrie 2014”, mai scrie ziarul „Timpul”.

Voronin răstoarnă combinaţia

Potrivit unei ştiri de ultimă oră, comuniştii nu vor susţine candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru. Declaraţia tranşantă a fost făcută de liderul PCRM, Vladimir Voronin cu puţin timp în urmă. „Guvernul, în formula cu Iurie Leancă în funcţia de prim-ministru de noi nu va fi susţinută”, a declarat Voronin. Potrivit lui, comuniştii nu pot vota pentru Leancă după ce au înaintat împotriva Guvernului condus de el tocmai 8 moţiuni. Mai mult, Voronin a menţionat că deputaţii PCRM nu vor vota nici pentru ca Vlad Filat, Marian Lupu sau Vlad Plahotniuc să obţină funcţii de conducere. Voronin a declarat că ar agrea un prim-ministru neafiliat politic.

Deutsche Welle