Pentru a nu intra în faliment, antreprenorii spun că vor fi nevoiţi să majoreze preţul la mărfurile pe care le cumpără de peste hotare. De aici scumpirile vor porni în lanţ, iar că cetăţenii de rând sunt cei care vor suferi cel mai mult, atenţionează experţii.

Efectele deprecierii leului le resimt mai ales cei care plătesc cu valută străină marfa importată. Este şi cazul omului de afaceri Igor Tagadiuc, care importă din ţările europene seminţe, îngrăşăminte şi pesticide.

„Există pierderi directe cifrate în milioane de lei în profit, care au apărut în urma devalorizării monedei naţionale. Noi astăzi propunem spre comercializare, de exemplu, o tonă de nitrat de amoniu la un preţ de 450 de dolari. 450 înmulţit la 13,8, cât a fost anul trecut cursul - a fost 6200 de lei. Astăzi aceiaşi 450 de dolari înmulţim la 18 şi avem 8100 de lei. Deci, 1900 de lei la tonă este creşterea de preţ”, afirmă antreprenorul.

Pentru ca firma pe care o conduce să nu intre în insolvenţă, antreprenorul spune că va fi nevoit să majoreze preţurile la marfa pe care o furnizează agricultorilor din Republica Moldova.

„Aceste costuri vor fi reflectate în preţul care este prezent către consumatorul final şi este expus în lei şi care include această diferenţă. Vrem sau nu. Nu suntem noi Banca Naţională şi nu de noi depinde acest curs. Noi pentru sectorul agricol importăm 90 la sută din toate mijloacele care sunt utilizate. Fie că vorbim despre îngrăşăminte, pesticide sau seminţe”, a adăugat Igor Tagadiuc.

În aceste condiţii, agricultorii spun că vor fi nevoiţi să ridice şi ei preţurile la producţia recoltată.

În timp ce oamenii de afaceri îşi vor compensa pierderile prin majorări de preţuri, consecinţele deprecierii monedei naţionale vor fi usturătoare pentru cetăţenii de rând, care vor trebui să facă faţă unor scumpiri în lanţ, spun experţii.

„Ţinând cont de faptul că majoritatea mărfurilor din Republica Moldova sunt importate, toate aceste deprecieri şi fluctuaţii vor fi reflectate în preţuri mai mari. Produsele alimentare, produsele industriale. Toate acestea sunt pasibile şi vor urma să crească substanţial în anul 2015”, a declarat expertul economic Roman Chircă.

În ultimele 12 luni, leul moldovenesc s-a depreciat cu peste 41 la sută faţă de dolarul american şi cu 11 la sută faţă de euro.