Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Convocarea ședinței Comisiei municipale pentru Situații Excepționale după explozia de la o cafenea de pe str. Mitropolit Varlaam, 63

   1972

Primarul general, Dorin Chirtoacă, a convocat astăzi ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, ca urmare a exploziei produse ieri într-o cafenea din preajma ÎM "Piața Centrală", soldată cu 14 persoane spitalizate, inclusiv 3 - în stare gravă.

Dorin Chirtoacă a declarat că oamenilor care au avut de suferit le vor fi acordate ajutoare materiale, suma fiind stabilită ulterior, "acum toate eforturile trebuie concentrate asupra salvării vieților persoanelor internate la spital, în special a celor 3 persoane care se află în stare gravă sau chiar critică".

Edilul-șef a solicitat ca agentului economic să-i fie retrasă autorizația de funcționare, deoarece acesta a încălcat normele de securitate, în scopul de a obține profit mai mare cu cheltuieli mai mici, utilizând butelia de gaz într-o unitate de alimentație publică, știind că acest lucru este interzis.  "În Chișinău a mai existat un caz similar în anul 2008, la Centrul Comercial "JUMBO", soldat cu răniți, astfel că administrația cafenelei și-a expus angajații și clienții unui pericol cu bună știință", a subliniat primarul general.

Potrivit Direcției Situații excepționale a municipiului Chișinău, deflagrația la întreprinderea "ANDALINET", de pe adresa str. Mitropolit Varlaam, 63 s-a produs la ora 13.20, fiind afectată de incendiu o suprafață de 50m², din totalul de 70m² cât are unitatea de alimentație publică. Cauza prealabilă a izbucnirii incendiului se presupune a fi o defecțiune a conexiunii la butelia de gaz, care a provocat o scurgere de gaze. "Utilizarea buteliilor de gaz în încăperi și în unități de alimentație publică este interzisă, conform Regulilor de protecție împotriva incendiilor, p. 161", a precizat Liviu Merzâncu, șef adjunct al DSE al municipiului Chișinău.

"În urma incendiului din 9 ianuarie 2016, 3 persoane s-au ales cu arsuri grave, iar starea lor este critică. Scopul principal acum este ameliorarea stării de sănătate a persoanelor care au avut de suferit", a declarat Constantin Râmiș, șef -adjunct al Direcției Sănătate. Potrivit sursei citate, persoanele cel mai mult afectate de arsuri erau angajate ale cafenelei, ele aflându-se în epicentrul exploziei.

Direcția Sănătate a luat legătura cu spitalele de profil de la București în vederea schimbului de experiență a medicilor precum și vizavi de transportarea celor mai gravi pacienți la spitalele din România, în condițiile când transportarea lor este posibilă și dacă oamenii sunt de acord cu acest lucru.

Pe acest caz, Poliția a deschis 2 dosare penale și au fost reținute 2 persoane-administratorii cafenelei.

Ca urmare a deflagrației produse pe 9 ianuarie 2016 și a consecințelor grave care au fost produse deja pentru municipiul Chișinău, Comisia municipală pentru Situații Excepționale a decis:

1.     Acordarea ajutorului material victimelor deflagrației, inclusiv transfer către clinici specializate din alte state, dacă va fi necesar sau dacă acest lucru va fi posibil, plus acordarea ajutorului material, prin intermediului Fondului de Rezervă al municipiului Chișinău;

2.     Verificarea activității agenților economici din sfera alimentației publice, comerț, la nivelul piețelor, gărilor, autogărilor, altor zone aglomerate, în ceea ce privește utilizarea unor instalații nepermise;

3.     Retragerea definitivă a autorizației de funcționare pentru agenții economici care au admis încălcări cu rea credință, respectiv suspendarea autorizației de funcționare pentru unitățile de alimentație publică unde au fost depistate nereguli;

4.     Obținerea avizului de la pompieri pentru unitățile de alimentație publică aflate la primul termen de activitate și obligarea agenților economici de profil care solicită pentru prima dată autorizație de funcționare să obțină și avizul Serviciului Pompieri.

5.     Solicitarea către autoritățile centrale pentru elaborarea unui cadru legal vizavi de modul de utilizare, evidență și exploatare a buteliilor cu gaz lichefiat, utilizate de consumatori, fără vreo evidență a acestora și în lipsa unei reglementări în domeniu.

6.     Verificarea spațiului locativ care prezintă probleme vizavi de utilizarea buteliilor cu gaz în încăperile unde este interzis acest lucru și unde există doar instalații electrice, cu propuneri pentru rezolvarea problemelor pentru fiecare clădire în parte.

    

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău