Petrolul a ajuns la minimul ultimilor 12 ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prețul barilului de petrol de referință în Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a scăzut joi cu 6,26% până la 27,85 dolari, nivelul cel mai scăzut din ultimii peste 12 ani, a anunțat vineri, la Viena, organizația, citată de agenția EFE.

După trei scăderi consecutive, cu o pierdere cumulată de 12,4% (3,94 dolari), barilul de petrol al OPEC a fost cotat joi la prețul cel mai redus după cel din 6 noiembrie 2003.

Prețul „aurului negru” OPEC a început să scadă puternic la începutul anului trecut, din cauza deciziei grupului de a menține nivelul producției în pofida excesului de ofertă de pe piață.

Petrolul Brent, comercializat în Europa, a scăzut sub pragul de 32 de dolari per baril, în timp ce țițeiul de pe piața americană a ajuns la 32,5 dolari.

Prin această scădere puternică, producătorii de petrol din OPEC se confruntă cu serioase probleme în economiile și bugetele de stat, în special Iran și Venezuela.

Semnificativa reducere a prețului se produce în contextul crizei diplomatice dintre Arabia Saudită și Iran, după executarea unui cleric șiit în țara arabă.

În același timp, piața petrolului se confruntă cu o scădere a cererii din cauza frânării creșterii Chinei, a doua mare economie a lumii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...