Noi detalii despre moartea șefului GRU: Unde, de fapt, a decedat acesta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moartea bruscă a șefului Direcției Principale de Informații a Armatei (GRU) ruse, Igor Sergun este învăluită în mister, spune Stratfor. Acesta a fost unul dintre cei mai influenți oameni din organele de forță, dar a rămas mereu în umbră.

Preluând mandatul său în mijlocul unui conflict al direcţiei sale cu Serviciul de Informații Externe şi Serviciul Federal de Securitate (FSB), el a reușit să consolideze GRU și să mențină poziția serviciului. Totodată, responsabilitatea pentru eșecul anticipării rezultatului tulburărilor în Ucraina și a răsturnării lui Viktor Ianukovici a căzut pe umerii FSB, în timp ce GRU a obţinut puteri mai mari pentru activitățile Rusiei în Ucraina.

În anii 2014-2015, cele două servicii au lupta pentru rol mai mare în conflictul ucrainean, iar această luptă s-a oglindit în modul în care erau schimbaţi liderii rebelilor separatiști din Donbas. FSB avea probleme şi pe scena internă, de la controlul asupra Ceceniei la dispariția lui Putin în martie 2015 și uciderea lui Boris Nemțov. Nici GRU nu a fost ferit de necazuri, unul dintre acestea ar fi, potrivit serviciului secret ucrainean (SBU), revenirea FSB la „locul de muncă” în Ucraina.

În acest context a survenit şi moartea neașteptată a șefului GRU Igor Sergun. Stratfor constată că această moarte a avut loc în circumstanțe stranii: Kremlinul susține că Sergun a murit pe 4 ianuarie la Moscova, în urma unui atac de cord, dar o sursă anonimă afirmă că, de fapt, generalul ar fi murit de Revelion în Liban. În cazul în care această versiune se confirmă, apare în mod natural întrebarea: ce făcea Sergun în Liban și de ce Kremlinul ascunde acest fapt?

O altă întrebare este dacă Rusia îşi va schimba politica față de Ucraina. Stratfor susține că Sergun a fost unul dintre autorii strategiei războiului hibrid din Ucraina, dar că şi FSB, în general ar putea continua activitatea începută. De asemenea, nu se știe dacă FSB și Ministerul Apărării vor face față situației din Ucraina, dacă poziția serviciului de informații militare va slăbi.

Nu se știe nici dacă GRU va reuși să mențină unitatea sub conducerea unui alt șef. Mass-media rusă deja face speculații pe acest subiect și există zvonuri că noul șef GRU ar putea fi o persoană non-militară, apropiată de Putin. Dacă se întâmplă acest lucru, aceasta însemnă că Putin va încerca să preia controlul GRU pentru a-şi asigura protecție suplimentară.

Este important să vedem dacă FSB va putea beneficia de schimbările din GRU după moartea lui Sergun. Şi Kremlinul va monitoriza „progresele” înregistrate în adversitatea celor două servicii, deoarece este îngrijorat de creșterea nemulțumirii în țară înainte de alegerile parlamentare. Înainte aceste procese erau controlate de GRU. În plus la asta, vin și alegerile prezidențiale din Rusia, iar Putin va avea nevoie de toate serviciile secrete în lupta pentru putere, mai ales dacă va lua poziție în conflictul dintre ele. În următorii ani, această luptă poate fi crucială atât pentru Putin cât și pentru Rusia, conchide Stratfor.

Trebuie amintit că în aprilie 2014, Igor Sergun a fost inclus în listele de persoane sancționate de UE pentru „acțiuni care subminează integritatea teritorială a Ucrainei”.

Decesul lui Sergun nu ar fi un subiect atât de special de discuție, dacă aceasta nu ar fi fost precedată de moartea unui alt general rus, direct implicat în evenimentele din Crimeea și, foarte probabil, în Donbas.

Refat Ciubarov, liderul tătarilor din Crimeea, remarca că deși nu este susținător al teoriilor conspirației, dar:

– 27 decembrie 2015, în vârstă de 52 de ani, moare adjunctul comandantului Statului Major al trupelor aeropurtate ruse, general-maiorul Alexandr Şuşukin, care a condus operațiunea militară de ocupare a Crimee;
– 4 ianuarie 2016 la Moscova/1 ianuarie 2016 Liban, moare subit șeful GRU, Igor Sergun.

În decurs de o săptămână mor doi martori cheie ai aventurilor criminale ale lui Putin din ultimele 22 de luni, scrie Ciubarov.

„Pentru a fi siguri în presupunerile noastre, să așteptăm să vedem cine vor fi următorii din anturajul militar și politic al lui Putin”, încheia activistul tătar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...