09:39:34 19.04.2024
Stiri

10 MISTERE MARI ale lumii antice care tocmai au fost elucidate

Știri 07.01.2016 14:42 Vizualizări2684 Autor: Irina Nechit


10 MISTERE MARI ale lumii antice care tocmai au fost elucidate descoperă.ro

Civilizaţiile antice ne-au lăsat drept moştenire o mulţime de taine şi mistere, zece dintre ele tocmai au fost elucidate într-un mod cu totul fascinant.

10. Animalele egiptene

La vechii egipteni, iconografia animalelor a fost un motiv comun, precum şi sortimentul de „fiare'' locale au fost păstrate printr-o varietate de iscripţii, sculpturi, pictură pe piatră, piese de ceremonie şi picturi murale de pe pereţii mormintelor.

Combinate, aceste surse oferă o înregistrare detaliată a faunei egiptene şi un memento despre faptul că din cele 37 de specii de mamifere mari care populau odată Pământul, doar opt mai sunt şi astăzi. Din păcate, un număr bun din creaturile antice s-au pierdut în timpul perioadelor de secetă, deşi concurenţa umană şi pierderea habitatului sunt, de asemenea, responsabile de acest lucru.

9. Prăbuşirea din Cahokia

În urmă cu aproximativ 1.000 ani, Cahokia a fost cel mai mare oraş din America de Nord, compus din 120 de movile dispersate pe 15 kilometri pătraţi din lunca adiacentă Mississippi. La un moment dat, oraşul avea o populaţie mai mare de 20.000 de persoane, mai mare decât Londra şi alte centre europene importante de atunci. Oraşul a înflorit până acum aproximativ 600-700 de ani, când populaţia, deja în declin din cauza luptelor politice inerente ale civilizaţiilor, a fost aparent distrusă de unele evenimente naturale misteriose are au provocat dezastru.Acum s-a descoperit că o serie de inundaţii au fost responsabile de distrugrea oraşului.

8. Misterul artei murale din peşteri

Arheologii care lucrau în Neolitic, punct în apropiere de oraşul turc Konya, au fost uimiţi de o pictură murală dintr-o peşteră ce reprezenta ceea ce pare a fi o vastă colecţie de gravuri şi schiţe consacrate, ascunse sub un covor din piele de leopard. Unii cercetători considerau că era reprezentată cea mai veche hartă a lumii, care reprezenta comunitatea veche Çatalhöyük în timpul apogeului său ce a avut loc urmă cu aproximativ 9.000 ani.

Cercetatorii cred acum că au spart enigma: fresca a înregistrat o erupţie vulcanică antică. Celulele reprezintă aşezarea privită de sus, obiectul reperat ciudat se află în apropiere Mount Hassan, iar liniile anterior neinteligibile ramificate acestea sunt fluxuri de magmă şi stâlpi de fum. În plus, piese de piatră ponce (rocile vulcanice ejectate) găsite în zonă sugerează că o erupţie a avut loc în urmă cu aproximativ 8.900 ani, atunci când a fost Çatalhöyük înfloritor.

7. Fagurele de cranii

În 1480, oraşul italian Otranto a fost invadat de forţele otomane, care au jefuit oraşul şi au ucis cu nemiluire cei mai mulţi dintre bărbaţii adulţi. Celor 800 de bărbaţi rămaşi le-a fost sugerat să renunţe la credinţa lor creştină. După ce ei au refuzat, ei au mărşăluit în afară, unde au fost decapitaţi.

Cele mai multe femei şi adolescenţi au fost, de asemenea, sacrificaţi, iar restul au fost luaţi în sclavie. În 1771, aceştia au fost beatificatţi ca „martirii de Otranto" şi sunt acum onoraţi ca sfinţii patroni ai acelui oraş asediat. Iar recent, în 2013, craniile au fost canonizate.

6. Misterioasele monede

Antropologii au descoperit un anacronism al lumii antice, atunci când au dezgropat o mulţime de monede în Ziyaret Tepe, Turcia. Cu forme asemănătoare cu cele ale pălăriilor piramidelor, monedele de lut au servit ca indicatori a celor care intrau în oraşul antic Tushan.

Monedele datează din anul 3.000 î.Hr., dar au dispărut din istorie. Cu toate acestea, stocul recent descoperit în Turcia datează din jurul anilor 1000 î.Hr., atunci când scrierea cuneiformă era în plină desfăşurare. Se pare că oamenii încă schimbau aceste monede în loc de tranzacţii doar pe o înregistrare textuală.

5. Seashells şi El Nino

Ciclul El Nino este agentul cel mai influent pe termen scurt, de la an la an, ale schimbărilor climatice. Până de curând, cercetătorii au crezut că au trasat cu precizie erorile sale anterioare. Cu toate acestea, un număr modest de scoici arată că ciclurile anterioare au fost similare cu cele pe care le avem astăzi şi propune un nou grad de imprevizibilitate pentru cei urmează să vină după noi.

El Nino se produce atunci când vânturile care bat în mod normal, apele calde de est peste Pacificul ecuatorial îşi schimbă direcţia, permiţând creşterea temperaturii medii a apei marine. Schimbările acestea semi-neregulate în cele din urmă inversează şi, uneori, conduce la căderea temperaturii marine sub valorile medii, iar acest proces e cunoscut sub numele de La Nina-astfel finalizarea unei rotaţii.

Cercetătorii El Nino de Sud pot prezice, oarecum, aceste oscilaţii capricioase ale vânturilor, astfel modelele noastre climatice presupun că El Nino a fost mult mai slab în trecut, în special acum 10.000 de ani.

4. Stonehenge Stones dezvăliue un monument precedent

Cât de mult a fost studiat, totuşi misteriosul Stonehenge continuă să divulge taine. Oamenii de ştiinţă au identificat că plăcile din piatră albastră îşi au originea dintr-un şantier vechi în Preseli Hills, Pembrokeshire, Wales.

Stonehenge este format din două tipuri de piatră. Marile bucăţi de sine stătătoare, sunt din gresie locală numită sarsen. Celelalte bucăţi, din piatră albastră (Bluestone) menţionată mai sus, sunt influenţate de procese vulcanice şi vin în două arome: riolit şi dolerit.

Datările sugerează că acestea s-au stabilit aproximativ 400 de ani înainte de megaliţii beefier. Cercetatorii cred acum că un Stonehenge Lite a fost ridicat undeva aproape de site-ul carierei în Ţara Galilor.

3. Codul Jotunvillur

Cripto-antropologii au descoperit un cod al Vikingilor la sfârşitul Evului Mediu, care a rămas nerezolvat mai mulţi ani. Acest lucru s-a întâmplat datorită unei miniaturi Rosetta Stone, o gravură simplă pe care două persoane au înregistrat numele lor în diferite coduri.

Unele simboluri codificate de bază au fost descifrate şi mesajul era: „Sărută-mă." Descrifrarea ruinelor a fost extrem de complicat de făcut, iar prin codul jotunvillur, care, prin natura sa face mesajele complet ambigue, a fost şi mai greu. Caracterele dorite (Runele) sunt schimbate pentru ultimul sunet. De exemplu, Maor (sau „m") devine „R". În ansamblu, codul jotunvillur nu dezvăluie nimic deosebit de important.

2.Acra Cetăţii

Arheologii au anunţat că încearcă să recupereze ceea ce ei speră să fie Acra cetăţii. Aceasta a fost fondată cu două milenii în urmă de conducătorul grec Antioh Epifanul şi descrisă în cartea Macabeilor, precum şi de istoricul Josephus Flavius. Aceste două surse o plasau în oraşul lui David, idee care a condus la numeroase expediţii eşuate şi multe frustrări în ultimul secol.

Cercetătorul Beneath Gunk a acumulat rămăşiţele unui turn, ale unui perete impunător şi un rambleu exterior abrupt folosit pentru o măsură defensivă. Această descoperire este cea mai de preţ, pentru că ne-a dat o imagine clară a aşezării, astfel cum era în 167 î.Hr., în ajunul revoltei Macabeilor.

1.Betonul roman

Misterul modului în care romanii au inventat celebrul beton poate fi în cele din urmă rezolvat de către Campi Flegrei, un vulcan inactiv intermitent în oraşul antic Pouzzoli, care a fost descris de către aventurieri greci în 600 î.Hr.

Fostul rezident Tiziana Vanorio, acum un geofizician experimental la Stanford, e posibil să fi rezolvat din greşeală un mister. Vulcanul vechi ce dormita sub cetatea condamnată, era un depozit de apă caldă, de minerale bogate în calciu şi care producea var hidratat. Pentru a crea beton natural ei combinau varul cu cenuşa.

Sursa: descopera.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md