Prin această depreciere, cotaţia aurului negru din OPEC îşi menţine brusca tendinţă de scădere, influenţată de tensiunea politică dintre cei doi parteneri ai organizaţiei, Iran şi Arabia Saudită, care a dat naştere la temeri legate de o creştere a preţurilor.

Această valoare, de 29,71 dolari, cu 4,8% mai mică faţă de cotaţia de marţi, situează preţul barilului OPEC la cel mai redus nivel de la mijlocul lunii februarie 2004 şi reflectă tendinţa generalizată de scădere iniţiată în urmă cu 18 luni.

De asemenea, petrolul Brent, de referinţă în Europa, şi Texas, de referinţă în Statele Unite ale Americii, au scăzut marţi cu 5,5 % şi, respectiv, cu 6%.

Oferta excesivă de petrol de pe piaţă şi incertitudinile privind evoluţia economiei mondiale, sporite de recentele scăderi de la bursele chineze, continuă să fie principalii factori care afectează preţul petrolului.

În acest context de exces de ofertă, o serie de analişti consultaţi de EFE sunt de părere că actuala criză dintre Arabia Saudită şi Iran ar trebui să degenereze într-un conflict mult mai grav, pentru a avea un impact semnificativ asupra preţurilor petrolului.