Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
06.01.2016

Şedinţă de lucru la Guvern, în legătură cu avertizarea meteorologică pentru zilele ce urmează

Şedinţă de lucru la Guvern, în legătură cu avertizarea meteorologică pentru zilele ce urmează

Prim-ministrul interimar Gheorghe Brega a convocat în această după-amiază şefii instituţiilor responsabile de gestionarea situaţiilor excepţionale, pentru a evalua riscurile în legătură cu avertizarea Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) privind crearea în următoarele zile a unor condiții meteorologice complicate pe teritoriul Republicii Moldova.  
 
Potrivit datelor SHS, prezentate în cadrul şedinţei, în seara de 6 ianuarie 2016 și în zilele următoare vor cădea precipitaţii puternice, predominant sub formă de zăpadă și lapoviţă, în raioanele centrale și de sud. Izolat se va forma chiciură şi polei, iar pe drumuri se va semnala gheţuş. Joi, 7 ianuarie, vântul va prezenta intensificări în rafale de până la 20 metri pe secundă. Ca urmare, SHS a anunţat Cod galben de condiţii meteorologice complicate.
 
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a informat că Administraţia de Stat a Drumurilor este pregătită să intervină prompt în caz de necesitate. Astfel, pentru lucrările de deszăpezire sunt pregătite peste 480 de autospeciale, 165 de utilaje şi peste 50 de mii de tone de material antiderapant. Pe lângă aceasta, serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne monitorizează situaţia privind circulaţia pe drumuri, utilizând 40 de camere video care transmit informaţii non-stop la Dispeceratul Centrului Operațional de Dirijare a Situațiilor Excepționale. De asemenea, sunt pregătite să fie mobilizate şi antrenate, la necesitate, 155 de autovehicule pentru tracţiune, 130 generatoare şi 321 de corturi.  
 
În cadrul şedinţei, Gheorghe Brega a cerut Ministerului Sănătăţii să asigure acordarea ajutorului medical populaţiei la nivelul corespunzător în toate spitalele ţării, precum şi asigurarea rezervei de materiale consumabile. La propunerea Premierului interimar, Ministerul Educaţiei va emite o circulară prin care va solicita instituţiilor de învăţământ să încălzească edificiile astfel încât la revenirea din vacanţă a copiilor acestea să fie pregătite şi să nu fie admise îmbolnăviri din cauza că se face economie la încălzire. Conducerea Guvernului urmează a fi informată operativ despre evoluţia situaţiei, Prim-ministrul interimar solicitând organizarea şi funcţionarea Centrului de dirijare în situaţii excepţionale şi intervenţia cu forţele şi mijloacele din subordine, în caz de necesitate, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus