De aproximativ o săptămână, în centrul oraşului Teleneşti activează un punct mobil de colectare a semnăturilor. Zeci de oameni din localităţile raionului care îşi doresc un preşedinte ales de popor au declarat că susţin iniţiativa.

La solicitare, colectorii au mers acasă la un localnic din oraşul Teleneşti care nu a putut să ajungă la centrul mobil din cauza faptului că este imobilizat la pat. Bărbatul a spus că susţine iniţierea referendumului republican de revizuire a Constituţiei.

Reprezentanţii Consiliului Marii Adunări Naţionale au discutat cu membrii echipelor mobile din raionul Teleneşti despre procesul de colectare a semnăturilor. „Imaginaţi-vă că dacă astăzi avem un preşedinte ales de noi, ne-am mai fi gândit noi oare ce face Timofti? Peste 90 la sută din populaţia Moldovei vrea un preşedinte ales de popor, pentru că nu mai au încredere în cei cărora le-au dat mandatele”, a menţionat preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase.

„Trebuie să fim în continuare la fel de uniţi, pentru că lucrurile mari nu se fac aşa de uşor. Fie că e frig, fie că e aşa, dar trebuie să mergem din sat în sat pentru că ceea ce facem noi acum e eliberarea celei mai importante instituţii de stat”, a menţionat membrul CMAN, Dinu Plîngău.

Centre mobile de colectare a semnăturilor au activat în Chişinău, Cimişlia, Criuleni, Ungheni, Orhei, Bălţi, Şoldăneşti, Străşeni, Teleneşti, Hânceşti, Făleşti, Ialoveni şi Soroca. Amintim că la protestul din 6 septembrie, organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, manifestanţii au votat o proclamaţie ce conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Totodată, oamenii vor ca imunitatea parlamentară să fie limitată. Pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei sunt necesare cel puţin 360 de mii de semnături pentru fiecare chestiune supusă votului. Grupul de iniţiativă, din care fac parte peste 700 de oameni, are la dispoziţie încă două luni şi jumătate pentru a le colecta.