Linkuri accesibilitate

Importurile de alimente din Ucraina și protecția pieței interne moldovenești


Temeri că întreprinderi autohtone de procesare a cărnii şi laptelui, dar şi producătorii agricoli, riscă să falimenteze deoarece producția din Ucraina este mult mai ieftină.

De la 1 ianuarie, Rusia a impus un embargo pe importurile din Ucrainei, odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb între Ucraina și Uniunea Europeană care, susține Moscova, contravine acordurilor comerciale bilaterale ruso-ucrainene. Ceea ce ar pute face ca mai ales produsele alimentare din Ucraina să se reorienteze spre piața moldovenească. Aici se lovesc însă de opoziția producătorilor locali de carne și lactate. Ei se simt amenințați de produse care, la bază, sunt mai ieftine datorită condițiilor mai avantajoase de care agricultorii ucraineni se bucură la ei acasă și cer guvernului să urmărească importurile din Ucraina și eventual să intervină, pentru a proteja piața internă.

Îngrijorate că produsele ucrainene ar putea lua locul celor moldovene, mai multe asociații de fermieri şi de producători de carne şi lactate, cer autorităţilor să vegheze atent fluxul de importuri din Ucraina.

Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

Dacă acesta va creşte semnificativ în următoarele luni ar trebui să introducă taxe vamale astfel protejând producătorii autohtoni, spune unul din autorii apelului, directorul Asociaţiei producătorilor agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari:

„Considerăm că este necesar ca autorităţile, în primul rând Ministerul Economiei, să lanseze o investigare, conform rigorilor Organizaţiei Mondiale de comerţ şi Acordului de comerţ liber în cadrul CSI, privind existenţa unui comerţ nejustificat care periclitează activitatea întreprinderilor autohtone din domeniul zootehnic. În urma acestei investigaţii să fie introdusă o taxă specială de protejare a producătorilor autohtoni din sectorul animalier. Conform rigorilor, dreptul de investigare a cazului şi introducerea unor taxe vamale de protecție apare atunci când importul dintr-o ţară creşte peste 15%.”

În caz contrar, crede Alexandru Slusari, mai multe întreprinderi autohtone de procesare a cărnii şi laptelui, dar şi producătorii agricoli care cresc animale riscă să falimenteze. Şi asta pentru că nu vor putea face faţă concurenţei, întrucât producţia primară în Ucraina e mult mai ieftină.

Dacă ar fi ajuns pe post de ministru al agriculturii cum a fost propus în lista de candidaţi ai cabinetului Sturza, Alexandru Slusari spune că ar mai fi cerut Agenţiei Naţionale de Siguranţă a Alimentelor (ANSA) să instituie un control mai riguros a produselor ucrainene importate în Moldova. Alexandru Slusari spune că a aflat de curând că ANSA a autorizat 35 de companii ucrainene, dintre care 19 producătoare de lactate de a importa produse de origine animalieră în Moldova:

„Sunt ferm convins că această producţie nu ar fi foarte calitativă şi că s-a dat această autorizație pentru 35 de companii ţinând cont de mai multe cazuri de corupţie depistate la ANSA. Am multe dubii că acest proces de autorizare a fost fără implicarea factorului de corupţie.”

Pe de altă parte, vicedirectorul ANSA, Grigore Porcescu, spune că îngrijorările producătorilor autohtoni ar fi nejustificate:

„Este o eroare totală. Am avut o întâlnire cu producătorii de lapte, de carne şi le-am lămurit, am discutat acest subiect. Le-am spus că din 119 unităţi care au fost autorizate cu drept de import în Republica Moldova au rămas doar 39. Care e problema? Au fost 60 de unităţi pe lapte, au rămas doar 19. Imediat cum a intrat pachetul de igienă în vigoare noi am regulat aceste unităţi. Dumnealor cred că au vrut să sistăm total, dar noi suntem ţară membră la Organizaţia Mondială a Comerţului. În cadrul organizaţiei avem avizate două acorduri şi nu avem dreptul moral să sistăm totalmente aceste importuri. Sistăm unităţile care nu corespund legislaţiei naţionale, atât.”

Ministerul Economiei deocamdată nu a reacţionat la cererea fermierilor să urmărească importurile din Ucraina și eventual să intervină, pentru a proteja piața internă. Ministerul Agriculturii ne-a comunicat că marți, 12 ianuarie, va avea loc o ședință cu participarea reprezentanților asociațiilor producătorilor de carne și produse lactate, pentru a pune în discuție situația creată.

Previous Next

XS
SM
MD
LG