Linkuri accesibilitate

Nato și Statele Unite dezmint aprecierile noii strategii de securitate a Rusiei


Extinderea NATO în Europa de est „nu este îndreptată împotriva nimănui” și că fiecare țară suverană „are dreptul să decidă pentru sine dacă se alătură vreunui tratat sau alianță”.

NATO și Statele Unite au dezmințit săptămâna aceasta afirmațiile Moscovei din noua ei strategie de securitate națională că extinderea și activitatea Alianței Nord Atlantice în estul Europei ar prezenta vreun pericol pentru Rusia. Reacții rezumate de serviciul de știri al Europei Libere:

Într-o primă reacție la noua „Strategie de Securitate Națională a Federației Ruse”, NATO a spus că extinderea sa în Europa de est „nu este îndreptată împotriva nimănui” și că fiecare țară suverană „are dreptul să decidă pentru sine dacă se alătură vreunui tratat sau alianță”.

„Respingem categoric afirmațiile total nefondate că NATO și politicile ei ar prezenta o amenințare la adresa securității”, a declarat la Bruxelles purtătoarea de cuvânt a Alianței, Oana Lungescu.

Ea a spus că NATO încă mai studiază Strategia promulgată de președintele rus Vladimir Putin în ultima zi a lui 2015. În document, Alianța este acuzată de încălcarea înțelegerilor internaționale prin apropierea infrastructurii sale militare de granițele Rusiei.

Luna trecută, NATO a invitat Muntenegrul să înceapă negocierile de aderare pentru a deveni a 29-a țară membră. După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, Alianța și-a sporit prezența militară în țările membre din estul Europei pentru a le asigura că vor fi apărate de eventuale amenințări rusești.

Noua Strategie rusă descrie pentru prima dată Statele Unite drept una din amenințările la adresa securității naționale a Rusiei. Ea înlocuiește versiunea precedentă care a fost adoptată în 2009 sub președintele de atunci, actualul prim-ministru Dmitri Medvedev și în care nu sunt menționate nici Statele Unite, nici NATO.

În versiunea actualizată se spune că Rusia a reușit să-și mărească rolul în rezolvarea problemelor și conflictelor internaționale, iar acest lucru a alarmat Occidentul. Promovarea unei politici independente atât pe plan internațional, cât și intern a cauzat „contrareacții din partea Statelor Unite și aliaților lor, care încearcă să-și mențină poziția dominantă în afacerile globale”.

La fel ca NATO, Statele Unite au dezmințit afirmațiile rusești. „Nu ne dorim un conflict cu Rusia”, le-a spus jurnaliștilor la Washington purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis. „Nu au vreun motiv să ne considere o amenințare […], avem unele divergențe, dar este fundamental greșit ca Statele Unite să fie privite drept o amenințare pentru Rusia”, a mai spus Davis.

În ciuda dezmințirilor, oficiali militari americani folosesc și ei de o vreme un limbaj asemănător. În iulie, generalul Joseph Dunford, șeful Marelui Stat Major Reunit și principalul consilier al președintelui Barack Obama în chestiuni militare a spus că Rusia este în prezent cea mai mare dintre toate amenințările potențiale la adresa securității naționale a Statelor Unite.

Săptămâna aceasta, Dunford a spus că noua strategie de securitate rusă nu-i schimbă percepția despre amenințarea pe care o prezintă Rusia pentru Statele Unite. Vorbind în timpul unei vizite la comandamentul trupelor americane de la Stuttgart, în Germania, oficialul a spus că armata americană „a fost axată mereu pe dezvoltarea capacităților militare ale Rusiei”. Oficialul american a mai spus că, indiferent care sunt relațiile dintre Statele Unite și Rusia, este bine ca militarii celor două țări să mențină deschise liniile de comunicare care pot fi folosite pentru aplanarea crizelor.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG