"În contextul actualei crize a imigranţilor şi refugiaţilor, Angela Merkel este angajată în datoria umanitară a Europei de a-i proteja pe cei care zboară de războaiele şi conflictele din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia", potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de Roosevelt Foundation, care promovează valorile acestui premiu.

Ea a jucat de asemenea un rol crucial în gestionarea crizei financiare în Uniunea Europeană şi a condus negocierile în vederea obţinerii unei soluţii diplomatice la criza ucraineană, se arată în comunicatul de presă

Medalia Internaţională a celor Patru Libertăţi este oferită persoanelor şi organizaţiilor dedicate libertăţii de exprimare, libertăţii religioase, libertăţii de a dori şi libertăţii de a nu te teme. Valorile sunt inspirate dintr-un discurs al fostului preşedinte american Franklin Delano Roosevelt din 1941.

Printre personalităţile care au primit această medalie se numără foştii preşedinţi americani Harry S. Truman şi Jimmy Carter, precum şi fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela.

Premiul ar urma să îi fie înmânat Angelei Merkel în aprilie la Middelburg, în Olanda.