Maşinile autonome vor utiliza computere de 150 de ori mai performante decât laptopurile şi vor avea răcire pe apă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Maşinile autonome au nevoie de o putere de calcul de 150 de ori mai mare decat laptopurile pentru a procesa datele obţinute de la camerele video şi senzori. Cel puţin aşa susţine Nvidia, care a lansat un superprocesor care va fi testat iniţial de Volvo.

Integrarea funcţiilor autonome în cadrul maşinilor va necesita o putere de calcul sporită, pentru care constructorii auto vor fi nevoiţi să utilizeze adevărate supercomputere.

Aceasta este previziunea celor de la Nvidia, unul dintre cei mai importanţi producători de procesoare pentru plăci video pentru calculatoare desktop. După ce şi-a extins portofoliul de produse la procesoare pentru smartphone-uri şi tablete, producătorul american şi-a făcut debutul şi pe piaţa procesoarelor pentru maşini, iar noua creaţie Nvidia Drive PX2 este dedicată special maşinilor autonome.

Vorbim despre un „supercomputer” cu o putere de procesare care echivalează cu cea a 150 de laptopuri, datorită integrării unui procesor cu 12 nuclee care suportă în total 8 TeraFlopi (în mod uzual, un procesor single-core de calculator are circa 10 GigaFlopi).

Totuşi, pentru ce este nevoie de o putere atât de mare? Nvidia susţine că superprocesorul pe care l-a dezvoltat este capabil să proceseze în timp real datele furnizate de 12 camere video amplasate pe maşină, precum şi de radar sau de senzorii integraţi de producătorii auto. Abordarea Nvidia este utilă în special pentru producătorii care nu doresc să apeleze la tehnologiile de stocare a datelor în cloud, care necesită computere mai puţin pretenţioase.
Volvo a anunţat deja că va utiliza procesoare Nvidia pe maşinile sale autonome de test.

Pentru a valorifica puterea procesorului, Nvidia a dezvoltat şi o platformă botezată Drivenet care permite maşinilor autonome să detecteze alte maşini chiar şi în condiţii de ninsoare abundentă, iar în parteneriat cu Audi a reuşit să citească semnele de circulaţie de pe drumurile germane. Printre alţi producători auto care testează platforma Nvidia se numără Daimler, BMW şi Ford.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...