CEDO condamnă Rusia să plătească daune de 32.000 de euro unui activist din opoziţie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a decis că Rusia trebuie să plătească despăgubiri unui militant al opoziţiei ruse, care a fost arestat în 2012, la Moscova, după ce a protestat faţă de realegerea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei, anunţă Reuters.

Potrivit deciziei publicate pe site-ul instituţiei, CEDO obligă Rusia să plătească lui Evgheni Frumkin despăgubiri în valoare de 25.000 de euro şi cheltuieli de judecată în valoare de 7.000 de euro.

Evgheni Frumkin a stat în închisoare 15 zile după ce a participat la protestele din piaţa Bolotnaia organizate cu o seară înainte de renumirea lui Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei.

CEDO a decis că „măsurile luate împotriva (lui Frumkin) au fost extrem de disproporţionate în raport cu scopul urmărit”, cazul protestatarilor din piaţa Bolotnaia devenind celebru în Rusia, criticii lui Putin considerând măsurile luate împotriva acestora drept exemple de represiune faţă de opozanţi.

Putin rămâne cel mai popular politician din Rusia la ora actuală şi pare să aibă toate şansele pentru a fi reales preşedinte al ţării şi în 2018.

Nu este clar, deocamdată, dacă Rusia intenţionează să respecte decizia CEDO şi să plătească daune lui Frumkin. Ministerul rus al Justiţiei nu a comentat decizia dată de CEDO.

În timpul protestelor din piața Bolotnaia, circa 400 de persoane au fost arestate și câteva zeci au fost rănite în ciocnirile cu forțele de ordine, cele două părți acuzându-se reciproc de provocare.

Evgheni Frumkin a fost încarcerat pentru obstrucționarea traficului rutier și nerespectarea ordinelor poliției. Explicația sa potrivit căreia, în confuzia generală, nu a fost suficient de rapid pentru a părăsi locul demonstrațiilor nu a fost contestată sau respinsă, a precizat CEDO.

În luna decembrie, președintele rus a promulgat o lege care îi conferă Curții Constituționale a Rusiei să decidă dacă hotărârile CEDO trebuie să fie puse în practică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...