Deşi apărarea a optat pentru caracterul public al şedinţei, aceasta s-a desfăşurat cu uşile închise. Procurorul Adriana Beţişor a declarat că s-a insistat pe caracterul închis al şedinţei pentru a nu prejudicia mersul anchetei. „Cauza aflată pe rol este una disjunctă, adică din autodenunţ unele capete de acuzare sunt deja transmise instanţei de judecată pentru examinare în fond, iar celelalte capete, care au rămas în procedură sunt în proces de examinare”, a declarat Adriana Beţişor menţionând că atunci când acest dosar va fi expediat în totalitate în instanţa de judecată, atunci şedinţa va fi publică.

Avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, a declarat după şedinţă că atestă o încălcare a  drepturilor clientului său. „Este o încălcare gravă să nu fie respectat principiul publicităţii judecării cauzei. A fost încălcată procedura privind conexarea şi disjungerea dosarelor penale. A fost disjuns o parte din dosar şi trimis în judecată contrar prevederilor Codului de Procedură Penală. Nu este clar de ce anumite fapte au fost trimise în judecată şi alte episoade au rămas în faza de urmărire penală”, a notat avocatul. Potrivit lui, la fel a fost încălcat şi dreptul la apărare pentru că avocaţii au avut doar două zile la dispoziţie pentru a studia 22 de volume de materiale.

Următoarea şedinţă de judecată în dosarul lui Vlad Filat a fost programată pentru data de 15 ianuarie.

Dosarul ex-premierului Vlad Filat a fost trimis în judecată acum două săptămâni. Procurorul anticorupţie Adriana Beţişor a comunicat că suma estimată pe capetele de acuzare expediate în instanţă este de 800 de milioane de lei. Dacă va fi găsit vinovat pe capetele de acuzare înaintate, fostul premier riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a deţine anumite funcţii publice. Vlad Filat a fost reţinut în luna octombrie, fiind învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.