14:45:00 19.04.2024
Stiri

OPINIE // Noile consultări inițiate de Timofti sunt ILEGALE? Deputații sunt chemați la ședință

Politică 05.01.2016 17:00 Vizualizări3201 Autor: Ziarul National
OPINIE // Noile consultări inițiate de Timofti sunt ILEGALE? Deputații sunt chemați la ședință


Mai multe organizații neguvernamentale consideră că lipsa deputaților de la ședința Parlamentului din 4 ianuarie 2016 nu reprezintă o respingere a programului de activitate al Guvernului și un vot de neîncredere adresat Guvernului.

Organizațiile semnatare cheamă parlamentul să se convoace în ședință specială pentru a se expune prin vot asupra Programului de activitate și a listei Guvernului Sturza, iar președintele să demareze consultările pentru desemnarea unui alt candidat la funcția de prim-ministru doar după primirea hotărârii parlamentului de neacordare a votului de încredere Programului de activitate și listei Guvernului Sturza.

„Din art. 98 alin. (3) al Constituției rezultă clar că votul poate fi exprimat doar după dezbaterea programului de activitate și a listei Guvernului în ședința Parlamentului. Art. 98 alin. (2) din Constituție prevede termenul de 15 zile pentru solicitarea votului de încredere de către prim-ministrul desemnat, termen care a fost respectat. Potrivit hotărârii Curții Constituționale nr. 45, din 18 decembrie 2000, lipsa cvorumului în Parlament atrage nevalabilitatea ședinței Parlamentului și, în consecință, imposibilitatea adoptării unei astfel de hotărâri. Mai mult,art. 85 alin.(2) și art. 95 alin. (2) din Constituție menționează în mod expres „votul” de încredere al Parlamentului pentru învestirea Guvernului. Votarea poate fi exprimată doar în prezența cvorumului. În mod similar, în cazul lipsei cvorumului,proiectele de legi nu se consideră respinse,ci votarea lor se amână pentru o altă dată.

Considerăm că Parlamentul urmează să se convoace din nou și să se pronunțe prin vot dacă acordă sau nu încredere programului de activitate și listei Guvernului. Art.98 alin. (2) din Constituție prevede termenul de 15 zile pentru solicitarea votului de încredere de către prim-ministrul desemnat. Din textul acestei norme rezultă clar că acest termen este instituit pentru prim-ministrul desemnat în vederea solicitării votului de încredere al Parlamentului. Însăși votul de încredere poate avea loc ulterior. Legislația nu stabilește un termen în acest sens”, se precizează în apelul semnat de 17 ONG-uri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md