„Am fost şocat de ceea ce am auzit de la domnul Timofti. Că au fost vizite inopinate la Preşedinţie, că au fost presiuni din anumite cercuri din Moldova. Este tot buchetul mafiei, care foloseşte şantajul. A fost şantajat, mai mult ca atât, lucrurile continuă şi zilele acestea, prin anumite decizii. Aceleaşi metode au fost folosite şi în campaniile electorale. Toţi cei care vor accepta o afacere cu Plahotniuc vor fi contaminaţi de acest flagel, devenind complici”, a afirmat Sturza în cadrul emisiunii În Profunzime de la Pro TV.

„A fost o situaţie absolut excepţională când trebuia de intervenit. Eu trebuia să fiu alături de preşedinte, să construiesc un zid în jurul lui. Nu cred că era o întâmplare declaraţia ambasadorilor, care au manifestat un suport fără precedent. La acel moment, se insista pe situaţii care puteau genera proteste. În urma nominalizării lui Plahotniuc lucrurile ar putea să derapeze, fapt neacceptat nici pe plan intern, nici pe cel extern”, a comentat Sturza.

„A fost invitaţia domnului Timofti, destul de emoţionantă, dar nu numai a preşedintelui, ci şi a societăţii civile. Cred că mi-am îndeplinit misiunea, am dat nişte repere cum ar trebui să fie un mesaj politic, cum ar trebui să aibă loc consultările, am dat exemplu celor care au vrut să o facă în trei zile, prin şoc, astfel, ei ar trebui acum să revină la cadrul legal, la Constituţie”, a subliniat Sturza.

Totodată, fostul premier a menţionat că PL şi PLDM au fost "asasinaţi" de oligarhul Plahotniuc şi că ar fi stupid ca însuşi Plahotniuc să insiste pe nominalizarea sa pentru funcţia de prim-ministru. „Va fi culmea ipocriziei şi a stupidităţii ca Plahotniuc să continue să insiste pe figura lui. Pentru el este o scăpare, o revenire în forţă. Oamenii au început să se îndoiască de capacităţile sale. Chiar în propriul partid sunt neînţelegeri. Nu-i mai văd pe PL sau PLDM, care au fost asasinaţi politic de Plahotniuc”, a mai declarat Ion Sturza.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.