Actualitate

Primăria continuă consultări publice privind identificarea devizei pentru stema mare a municipiului Chişinău

În prezent municipiul Chişinău are stema mică pe care o utilizează din 1930, care nu a avut vreo deviză oficială anterior.

Însă, au existat două propuneri făcute în timp pentru aceasta:
1. Deviza „Virtus Romana Rediviva” (Virtutea/ vitejia romană reînviată) a apărut pentru prima dată pe drapelul Regimentului II grăniceri români din Năsăud din armata habsburgică, înfiinţat în 1762. În secolele XIX-XX a făcut o carieră heraldică bogată, devenind un adevărat simbol al renaşterii naţionale în tot spaţiul românesc. La reluarea în 1991 a stemei Chişinăului din 1930, un afiş cu desenul nou realizat de Gheorghe Vrabie şi însoţit de o eşarfă cu această deviză a fost tirajat în capitală, dar deviza în sine nu a fost oficializată. Este valoroasă prin faptul că poate fi pusă în legătură cu acvila romană din stema oraşului nostru.

2. Deviza „Prin Noi Înşine” este deviza Ordinului „Coroana României”, instituit de regele Carol I la 10 mai 1881, cu ocazia proclamării regatului. Deviza a preluat ideea doctrinei economice lansate de Partidul Naţional Liberal încă de la constituirea sa în 1875 şi care avea în vedere promovarea unei politici economice de protecţionism vamal şi încurajare a industriei naţionale, o politică financiară echilibrată şi prudentă, o participare limitată a capitalului străin în economia românească. În general, în domeniul heraldic şi faleristic, exprimă ideea de bizuire exclusivă pe propriile puteri şi de izbândă prin munca proprie, ceea ce ar fi o deviză bună pentru oraşul nostru sortit la a-şi rezolva problemele de sine stătător

Autorităţile publice locale propun spre consultare publică următoarele devize: „Virtus Romana rediviva"; „Prin Noi Înşine!", urmând a fi identificată cea mai reuşită deviză pentru stema mare a municipiului Chişinău. De asemenea, se acceptă spre examinare şi alte propuneri ce vor fi prezentate în cadrul dezbaterilor publice.

Data limită de exprimare a votului şi de prezentare a propunerilor de alternativă este 20 ianuarie 2016, ora 17.00.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *