Viața lui Damiano, un copil cu probleme de deplasare, a devenit mai ușoară datorită unor studenți americani la Inginerie

Viața lui Damiano, un băiețel de 5 ani din Chișinău cu grave probleme de deplasare, a devenit mai ușoară datorită implicării și efortului tânărului din SUA, Tim Balz, ajutat de colegii săi de la Rose-Hulman Institute of Technology.

damiano 1

Tim l-a cunoscut pe Damiano, care suferă de paralezie cerebrală, vara trecută, atunci când a ajutat alți doi copii cu nevoii speciale să obțină mobilitate.  Povestea acestuia l-a determinat, la întoarcerea în SUA, să caute soluții pentru micuț.

Mama lui Damiano, Dorina Șalpuc, îl încurajează să devină cât mai independent. “Copiii cu nevoi speciale trebuie să învețe, chiar dacă le este mai greu, să facă totul singuri – să mănânce, să se îmbrace, să meargă la baie”, spune aceasta.

Pentru a avea mai multă independență și mobilitate, Damiano avea nevoie de un echipament corect pentru a face exerciții verticale zilnic.

La întoarcerea în SUA, Tim a lucrat cu o clinică pediatrică din Chicago, iar medicii de acolo l-au ajutat să stabilească echipamentul potrivit pentru cazul special al lui Damiano.

Echipamentul de care avea nevoie micuțul se numește Gait Trainer, iar prețul acestuia este de aproximativ 4 mii dolari. Nu a fost nevoie de identificarea sursei financiare pentru că Tim, împreună cu colegii săi de universitate, viitori ingineri, au construit acest echipament.

damiano 4

Premărgătorul i-a fost donat lui Damiano recent, atunci când Tim a revenit în Moldova cu noi donații.

damiano

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.