Programul de guvernare a guvernului Ion Sturza // DOC

Luni, 4 ianuarie, premierul desemnat Ion Sturza își va prezenta Programul de Guvernare în plenul Parlamentului și va cere votul de încredere al deputaților. Deschide.MD a intrat în posesia documentului, segmentat în 15 domenii de activitate.

Pe dimensiunea economică, Sturza își propune să semneze un acord cu FMI, să caute dreptatea în contractul de concesionare a Aeroportului, să reducă monopolul exportului de metal, să reducă numărul servciilor publice contra-cost, naționalizarea cotelor din băncile comerciale, dobândite cu ilegalități, implementarea „Contului unic” de achitare a obligațiilor fiscale, dezvoltarea controlului comun la frontiera cu Romania, după principiul one stope și multe altele.

Printre obiectivele din domeniul transportului, Sturza vrea introducerea standardelor europene de siguranță și calitate la toate tipurile de transport și implementarea politicilor destinate modernizării infrastructurii, parcului de mijloace de transport antrenate în serviciile de transport regulat de pasageri, sporirea siguranței serviciilor de transport și introducerea auditului siguranței rutiere, realizarea reformei IS „Calea Ferată a Moldovei” și a lucrărilor de reabilitare a infrastructurii feroviare cu suportul BERD si BEI.

În educație, candidatul desemnat vrea integrarea instituțiilor de învățământ superior în Aria Europeană Comună a Învățământului Superior, iar pe sănătate își propune lărgirea listei de medicamente compensate, revizuirea politicilor de formare a prețurilor la medicamente și de achiziționare a acestora.

În domeniul justiției, Sturza își propune excluderea termenului de numire inițială pe 5 ani a judecătorilor și numirea tuturor judecătorilor de Președinte, crearea sistemului e-justiţie în vederea excluderii factorului uman din procesul administrativ de gestionare a dosarelor și sporirea transparenței justiției, introducerea în sistemul de drept al Republicii Moldova precedentului judiciar, dar și publicarea rapoartelor anuale privind interceptarea convorbirilor cetățenilor, efectuate prin intermediul telefoanelor, computerelor, precum și altor mijloace de comunicare.

De asemenea, în document este inclusă revizuirea prevederilor constituționale cu privire la numirea Procurorului General, Reducerea competențelor Procuraturii Generale și asumarea de către aceasta a rolului exclusiv de administrare și stabilire a politicilor în sistemul procuraturii, eficientizarea activităţii Curţii Constituţionale prin revizuirea criteriilor de selectare a judecătorilor şi a procedurilor de examinare a sesizărilor și revizuirea procedurilor de accedere în profesia de avocat, pe baze de merit, și asigurarea transparenței.

Și dezvoltarea potențialului de cooperare cu o serie de țări precum Canada, Japonia, Republica Populară Chineză, Republica Turcia, Statul Israel, Republica Coreea, Republica India, Statul Qatar, dar și cu alți actori globali și regionali în ascensiune, este inclus în programul lui Sturza. Cât despre statele din spațiul CSI, Sturza vrea dezvoltarea relațiilor, în special – pe dimensiunea comercial-economică – cu Republica Belarus și Republica Kazahstan.

Sursa: deschide.md

[interaction id=”567f0f03e6e311024a592443″]

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.