07:48:16 25.04.2024
Stiri

Comunitatea Evreiască a obținut prima VICTORIE. Luptă cu statul pentru a edifica bijuterie arhitecturală

Social 01.01.2016 14:00 Vizualizări2732 Autor: Stela Mihailovici
Comunitatea Evreiască a obținut prima VICTORIE. Luptă cu statul pentru a edifica bijuterie arhitecturală


SENTINȚĂ // Judecătoria sectorului Buiucani a respins pretențiile Agenției Proprietății Publice și le-a dat dreptate evreilor care vor să reconstruiască o sinagogă din secolul al XIX-lea

Ruinele clădirii situate pe strada Rabbi Ţirilson din Chișinău, unde a fost cândva o sinagogă şi un azil pentru bătrâni rămân în proprietatea Comunității Evreiești din R. Moldova. Chiar dacă Agenția Proprietății Publice (APP) a insistat să rezilieze contractul semnat acum cinci ani și să-și întoarcă imobilul, instanța de judecată a decis că minoritatea evreiască are dreptul la istorie și poate să ducă la bun sfârșit proiectul de reconstrucție a singogii.

Investiții de 15 milioane de lei

Imobilul a fost cumpărat de la stat în 2010 de către Comunitatea Evreiască, care s-a angajat să investească în reconstrucția casei de rugăciuni 15 milioane de lei, timp de trei ani. Până acum, investitorul s-a ciocnit cu diverse probleme care au tot amânat lucrările. O perioadă, imobilul s-a aflat sub sechestru judecătoresc din vina autorităților, nu exista un plan geografic la „Cadastru” și s-a plătit suplimentar pentru realizarea lucrărilor topografice, cu întârziere a fost aprobat proiectul de reconstrucție și în plus Comunitatea Evreiască nu poate procura terenul pe care sunt situate ruinele sinagogii. Chiar dacă au fost motive obiective care au împiedicat investitorii să realizez la timp lucrările asumate, APP a cerut să fie restituit imobilul în proprietatea statului.

Susținere la Ministerul Culturii

În instanța de judecată, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a declarat că imobilul nu trebuie întors statului pentru că autoritățile nu au bani să reconstruiască monumentul și unica șansă poate fi oferită de Comunitatea Evreiască.

„Nu există dubii că proiectul nu va fi dus la bun sfârșit. Comunitatea Evreiască a reconstruit cu succes și alte monumente, inclusiv cel al „Victimelor Fascismului" situat pe strada Calea Orheiului din Chișinău. Statul oricum nu are posibilități financiare pentru a reconstrui complexe patrimoniale unice”, a motivat Ștefăniță.

Îngrijorarea diplomaților

La ședința de judecată din 30 decembrie a fost prezent ca de fiecare dată și consilierul Ambasadei Franței în R. Moldova, Jeremie Petit, care monitorizează cazul. Acesta a spus anterior că misiunile diplomatice sunt îngrijorate că statul vrea să lipsească Comunitatea Evreiască de o parte din istoria ei culturală. „Bunurile confiscate de sovietici, care țin de religia ortodoxă, au fost întoarse după destrămarea URSS, iar comunitatea evreiască nu s-a bucurat de acest drept. Nu a primit gratuit această sinagogă, dar a fost nevoită să o cumpere. Autoritățile R. Moldova trebuie să trateze la egalitate toate religiile și să contribuie la păstrarea istoriei”, declara Jeremie Petit.

Agenția Proprietății Publice, nemulțumită de decizie

După ședința din 30 decembrie, magistrata Judecătoriei Buiucani, Galina Moscalciuc, a emis o decizie în favoarea Comunității Evreiești. Avocata APP s-a arătat nemulțumită și ar putea să facă recurs la Curtea de Apel Chișinău.

„Este o primă victorie, dar mai avem două „bătălii” pentru că ne așteptăm ca decizia să fie atacată la Curtea de Apel și ulterior la Curtea Supremă de Justiție. Suntem gata să luptăm până la capăt”, spune juristul Comunității Evreiești, Oleg Șeinman.

Comunitatea Evreiască dă asigurări că dispune de resursele financiare necesare pentru a renova vechea sinagogă, deoarece a acumulat bani din donații. Potrivit proiectului de reconstrucție, aprobat de autorități, ruinele din centrul capitalei urmează a fi transformate într-o adevărată bijuterie arhitecturală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md