„După aceasta, economia ţării o să înflorească”, susţine Sturza, care a criticat astăzi dur Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi a spus că va da peste cap planurile ANSA de a se muta într-un sediu nou, aşa cum era preconizat.

„Julicii ăştia trebuie puşi la punct. Prima decizie a Guvernului va fi să fie duşi la Ministerul Agriculturii şi să fie puşi direct sub controlul ministrului. Pentru ce tot creăm aceste instituţii şi pe urmă facem din ele „kormuşte”? Haideţi să nu creăm nicio agenţie un an de zile! Să le închidem pe o parte dintre cele pe care le avem şi credeţi-mă că peste un an de zile economia ţării o să înflorească. Clădirea Guvernului are 22 de mii de metri pătraţi! E perfect pentru toţi cinovnicii din Chişinău. Toţi acolo, băieţei! Zeci de clădiri le eliberăm de oameni. Avem o clădire de patrimoniu, Muzeul de Artă, o ruşine în ce stare se află. Acum au venit românii să ne dea bani ca să facem faţada, cade şi faţada Primăriei, iar ANSA îşi trage palat!”, s-a revoltat Ion Sturza, în cadrul unei întâlniri cu agricultorii.

De menţionat că ieri a fost inaugurat noul sediu al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Este vorba despre un monument de arhitectură, edificat în 1904 pentru secţia de Construcţii a Cârmuirii Guberniale din Chişinău. Reconstrucţia şi restaurarea clădirii a început în vara anului 2014, proiectul fiind realizat de o echipă de arhitecţi din RM, în timp ce lucrările propriu-zise au fost efectuate de către un consorţiu de companii de construcţie din RM şi România. Lucrările de restaurare au cuprins întreaga clădire, de la subsol până la acoperiş, inclusiv elementele arhitecturale, care au fost restabilite din nou în baza schiţelor vechi şi fotografiilor păstrate.

Bugetul lucrărilor de reconstrucţie şi restaurare, dotare a birourilor, sălilor de conferinţe şi a altor spaţii interioare cu tehnica şi mobilierul necesar este de 58 milioane lei, dintre care 19 milioane lei sunt acordate de către ANSA, iar 39 milioane lei de către proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).