Benzina se va ieftini cu 41 bani, motorina cu 31

Mai multe companii petroliere, trei dintre care sunt importatoare de carburanți, au notificat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre o nouă micșorare în luna decembrie a prețurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei. Benzina se va ieftini în mediu cu 40 bani/litrul, iar motorina – cu 30 bani/litrul. Companiile respective au anunțat că vor pune în aplicare prețurile noi începând cu data de 30 decembrie 2015.

Astfel, prețul mediu de comercializare a benzinei a scăzut de la 17,35 lei la 16,94 lei per litru, iar prețul motorinei – de la 14,95 lei la 14,64 lei per litru. Ultima dată prețurile cu amănuntul la benzină și motorină au fost micșorate după prima decadă a lunii decembrie 2015. Atunci prețul unui litru de benzina a scăzut în mediu cu 40 bani, iar al unui litru de motorină – cu 60 bani.

Calculele prezentate ANRE de către companiile petroliere arată că ieftinirea benzinei și motorinei comercializate la stațiile PECO este determinată de diminuarea prețurilor de import a acestor tipuri de carburanți.

În prezent, pe piaţa produselor petroliere activează 86 de agenţi economici care deţin licenţe de activitate pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei şi motorinei. Aceste produse se comercializează la 624 staţii de alimentare din ţară.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.