• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  CNAS a întreprins măsuri întru realizarea cerinţelor/recomandărilor Curţii de Conturi

    CNAS a întreprins măsuri întru realizarea cerinţelor/recomandărilor Curţii de Conturi

     30.12.2015    5336 Accesări    

    Anual, Curtea de Conturi, desfăşoară auditul detaliat privind formarea şi utilizarea resurselor bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru exercițiul bugetar 2014, în cadrul misiunii de audit Curtea de Conturi nu a constatat nici un prejudiciu şi nici o plată ilegală efectuată din mijloacele bugetului.

    Casa Naţională de Asigurări Sociale a depus tot efortul pentru a asigura integritatea mijloacelor financiare acumulate la bugetul asigurărilor şi utilizarea acestora în strictă conformitate cu prevederile cadrului legal.

    Recomandările de perfecţionare a sistemului  public de asigurări sociale au fost formulate de auditori în direcția modificării şi clarificării unor proceduri administrative interne în contextul unui cadru legislativ insuficient reglementat, precum şi necesităţii intensificării procedurilor de control intern.

    Cerinţele auditorilor au fost luate la evidenţă strictă şi implementate de către Casa Naţională de Asigurări Sociale, după cum urmează: perfecţionarea sistemului de control intern în procesul de înregistrarea/evidenţa a plătitorilor la BASS şi a obligaţiunilor acestora; întreprinderea măsurilor de conştientizare/încurajare a plătitorilor privind onorarea obligaţiilor la BASS; desfăşurarea seminarelor de instruire; actualizarea procedurii interne privind evidenţa electronică a plătitorilor; implementarea în sistemul informaţional a controlului logic pentru asigurarea corectitudinii casării biletelor de tratament; sporirea responsabilităţii grupului de lucru pentru achiziţii publice.

    Pe parcursul anului curent a fost asigurată gestionarea eficientă a bugetului asigurărilor sociale de stat prin achitarea tuturor tipurilor de pensiilor şi prestaţiilor sociale în cuantumul şi termenii stabiliţi, astfel că, nici un cetăţean din cei 1 milion 200 de mii de beneficiari ai sistemului să nu fie lezat în drepturile sale.

    Raportarea privind executarea cerinţelor auditului extern a fost asigurată la toate nivelele în termenele dispuse de Curtea de Conturi cu prezentarea documentelor confirmative. 
                                    
                                                                    Direcţia generală audit intern

     
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY