„Justiţie trebuie să se facă, indiferent de afilierea politică. În contextul actual, sunt preocupat de acuzaţiile grave că instituţiile de stat, inclusiv cele de drept, sunt controlate de un oligarh şi că deciziile judecătoreşti ar putea să fie motivate politic. Astfel de acuzaţii au un impact grav asupra încrederii oamenilor într-o justiţie echitabilă şi neselective. Cu atât mai mult, în situaţia în care politicienii sunt judecaţi într-un moment foarte critic: în urma demiterii Guvernului la 29 octombrie 2015, când ţara se luptă pentru stabilitatea politică şi funcţionalitatea instituţiilor democratice, libere de interferenţe din sfera politicului”, se spune într-o declaraţie publicată pe site-ul APCE.

Totodată, Stefan Schennach s-a arătat îngrijorat şi condiţiile de detenţie în penitenciarul 13, despre care spune că „este supraaglomerat, cu condiţii sanitare precare, departe de standardele internaţionale”.

„Îndemn autorităţile să ofere toate garanţiile procedurale posibile ca să fie respectată prezumţia nevinovăţiei şi dreptul la un proces echitabil, care sunt pietre de temelie în democraţiile bazate pe statul de drept”, mai afirmă oficialul, precizând că APCE va continua să monitorizeze situaţia.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.