Regiunea transnistreană – criză economică, socială, politică

Negocierile cu privire la reglementarea transnistreană nu au avansat deloc în acest an, pe fundalul crizei politice permanente de la Chișinău, dar și al alegerilor generale și locale care au avut în Transnistria.

Criza bugetară în enclava separatistă a luat proporții fără precedent, bugetul regiunii pierzând a cincea parte din încasări, iar pensiile și salariile au fost achitate din luna martie doar în proporție de 70 la sută. În octombrie- noiembrie în presa de la Tiraspol au apărut informații că administrația a găsit surse externe de unde a început să se împrumute pentru a achita pensii și salarii, fără să fie precizate însă sursa, mărimea și condițiile acestui împrumut. Liderul regiunii separatiste, Evghenii Șevciuk a promis că la început de 2016 va achita toate restanțele acumulate la pensii și salarii, promisiune care pare să fie făcută în contextul faptului că anul viitor vor avea loc alegeri așa- zise prezidențiale, unde Șevciuk speră să ia un nou mandat. Promisiunea ar putea fi realizată din contul acelorași împrumuturi externe, sursa cărora nu se precizează. Este puțin probabil ca bugetul să poată acoperi această restanță, în condițiile în care proiectul bugetului pentru 2016 vorbește despre un deficit mai mare decât nivelul încasărilor. Astfel, veniturile bugetului transnistrean pentru anul viitor sunt estimate la 212 milioane dolari, iar cheltuielile – la 436 milioane dolari.

Evghenii Șevciuk, a încercat să pună responsabilitatea pentru criză pe seama agenților economici care ar fi evitat să-și onoreze obligațiile față de societate. Însă aceste argumente nu au contat
prea mult la alegerile generale pentru Sovietul suprem. Adepții lui Evghenii Șevciuk au luat cam o treime din cele 43 de fotolii de deputat, restul fiind ocupate de membri și simpatizanți ai partidului Obnovlenie, afiliat mediului de business, în particular holdingului Sheriff. Adepții lui Șevciuk au încercat să organizeze o serie de proteste, anunțate inițial ca fiind pe termen nelimitat, împotriva rezultatelor alegerilor, însă acestea nu au durat decât câteva ore. Șevciuk a convocat prima ședință a Sovietului Suprem pentru data de 23 decembrie, o săptămâna înainte de Revelion, în condițiile în care alegerile au avut loc pe 29 noiembrie.

Întâlnirea tradițională din Bavaria, găzduită anual de Germania și care în acest an a avut loc la sfârșitul lunii octombrie, a adus se pare un rezultat care nu a fost deocamdată foarte mult mediatizat. UE pare să accepte prelungirea Preferințelor Comerciale Autonome pentru agenții economici din stânga Nistrului, pentru încă un an. Acest lucru înseamnă că intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb pentru regiunea transnistreană este din nou amânată, în schimb Tiraspolul s-a angajat în fața UE să adopte un șir de schimbări în economia regiunii, inclusiv s-a angajat ca în 2016 să înceapă trecerea la aplicarea TVA.

Administrația de la Tiraspol, condusă de Evghenii Șevciuk, a anunțat acest lucru după alegerile în Sovietul Suprem, adică la mai bine de o lună de la adoptarea deciziei. Chișinăul, deși a confirmat că agenții economici din stânga Nistrului vor continua să exporte fără taxe suplimentare în UE și anul viitor, păstrează totuși deocamdată tăcerea asupra detaliilor acestei înțelegeri. Experții spun că ar fi vorba despre o înțelegere care nu a luat forma unui document, deci ar fi vorba despre un acord verbal între reprezentanții UE, ai Tiraspolului și ai Chișinăului.

Potrivit datelor statistice, în primele zece luni ale anului, doar 7 la sută din exporturile transnistrene au mers pe piața Federației Ruse. Tot 7 la sută au fost orientate către Ucraina, în timp ce comerțul cu România a fost dublu. În total, piața UE absoarbe peste 40 la sută din exporturile transnistrene.

Lina Grâu

*Textul a apărut în newsletterul Asociației pentru Politică Externe

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.