Actualitate

James Pettit: Moldova necesită o clasă politică care să reacţioneze la necesităţile poporului

În opinia ambasadorului, soluţiile pentru Moldova trebuie să vină din interior. Potrivit lui, partenerii internaţionali de dezvoltare sunt în Republica Moldova pentru a ajuta la facilitarea reformelor şi a progresului, din punct de vedere politic şi economic, dar dorinţa trebuie să vină din partea poporului Moldovei şi trebuie să fie reflectată în ceea ce face guvernul pentru popor.

Referitor la reformele care trebuiau implementate în Moldova de-a lungul anilor, James Pettit a menţionat că este evident costul pe care îl plăteşte poporul Moldovei pentru lipsa reformelor. „Moldova, din păcate, este considerată cea mai săraca ţară din Europa. Nu sunt motive pentru aceasta, deoarece alte foste republici sovietice se descurcă foarte bine şi deja sunt în Uniunea Europeana. Neimplementarea reformelor va duce la continuarea corupţiei masive, a furturilor masive, fapt ce nu va permite dezvoltarea economica a Moldovei, şi astfel va face imposibilă atragerea investiţiilor atât din exterior cât din interior”, a notat James Pettit.

„Nu-mi pot explica de ce varietatea de guverne, care au fost la putere numai anul acesta, nu au reuşit să implementeze reformele de baza şi anume – reforma în sectorul financiar pentru a preveni repetarea furtului bancar, eliminarea efectivă a corupţiei şi a oportunităţilor pentru corupţie, precum şi avansarea în implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu UE”, a mai spus oficialul.

Ambasadorul a declarat că este important ca poporul Moldovei să nu piardă speranţa, deoarece Republica Moldova are un potenţial enorm şi acesta este în poporul Moldovei. În opinia sa, poporul poate rezolva problemele prin a insista ca Guvernul pe care l-au ales sa răspundă la necesităţile lor. Potrivit lui, Guvernul trebuie să lucreze pentru popor, nu pentru îmbogăţirea celor care fac parte din el.

James Pettit a mai spus că indiferent de ce se întâmplă aici, SUA îşi menţin prezentanţa aici, continuă programele de asistenţă şi fac tot posibilul pentru a ajuta Republica Moldova să reuşească, ceea ce de fapt acest popor merită.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *