03:39:08 25.04.2024
Stiri

Locul INEDIT din R. Moldova. Se află chiar în capitală

Social 30.12.2015 11:08 Vizualizări8983 Autor: Daniela Hadei
Locul INEDIT din R. Moldova. Se află chiar în capitală


INOVAȚIE // Are mai bine de zece ani de la fondare, iar în prezent găzduiește cele mai originale sculpturi, monumente și expoziții din republică

Parcul Dendrologic – Muzeul tehnicii în aer liber, al Universității Tehnice din R. Moldova, se află în sectorul Râșcani din Chișinău, iar zecile de bănci cu un design unic în lume, monumentele vechi cu o importantă valoare istorică, dar și instalațiile tehnice și sculpturile frumos modelate din fier, fac să stea timpul în loc și te teleportează parcă în trecut și în viitor în același timp.

La intrare observăm și o stelă - simbol al Universității Tehnice, care semnifică un condei și coroana de lauri. Stela a fost realizată de conferențiarul universitar Valeriu Podborschi și a fost inaugurată cu ocazia a 40 de ani de la fondarea universității.


Dintr-o pârloagă, o bijuterie

Mai mulți ani la rând, acest teritoriu a fost pârloagă și abia când, în anii ’70, a fost cedat Universității Tehnice, administrația instituției a decis că acest pământ trebuie valorificat. Așa se face că, la inițiativa fostului rector al Universității Tehnice a Moldovei (UTM), Ion Bostan, s-a decis ca pe acest teren să fie amenajat un parc dendrologic, cu funcție de muzeu în aer liber, al Universității Tehnice.

„Prin anii 2004-2005, terenul s-a nivelat, a fost adus pământ și s-a ridicat aproximativ nouă metri, căci aici era o vale, pârloagă. Așa s-a format acest platou cu o suprafață de aproximativ un hectar, iar împreună cu studenții și profesorii noștri a fost realizat un plan general pentru conceperea unui parc”, ne povestește cu mândrie șeful Departamentului Design Industrial și de Produs din cadrul Facultății Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi, UTM, Valeriu Podborschi.

Idee genială

Pornim de la stela de la intrare, realizată de dl Podborschi, avându-l în calitate de ghid chiar pe Domnia Sa. În timp ce ne arată exponatele, ne spune că Parcul dendrologic – Muzeu al tehnicii este unic și reprezintă o adevărată bijuterie pentru țara noastră, iar ideea fondării lui, care îi aparține domnului Ion Bostan, este una genială.
„Părintele spiritual al acestui parc, cel care a venit cu ideea generală este academicianul Ion Bostan. Dumnealui este un om foarte creativ și de multe ori am observat că este un om deosebit, cu un gust aparte și o viziune clară asupra obiectului. Toți oamenii care au lucrat aici au lucrat doar din entuziasm”, ne spune conferențiarul universitar.


„În 2006, cu ajutorul Secției sculptură din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, a fost realizată această Galerie a Gânditorului. Ca idee, aici este compoziția centrală a acestui parc. Avem o sculptură ce simbolizează scânteia – omul a inventat focul, apoi vedem omul primitiv, care stă cu bâta și așteaptă să cadă ceva din cer, apoi - omul care a început să gândească, iar aici vedem gânditorul modern, care simbolizează renașterea. Alături, vedem câteva piese ce reprezintă dezvoltarea tehnicii inginerești”, ne arată cu mândrie domnul Podborschi.

Cele mai multe dintre piesele din acest parc au fost realizate de către studenții și profesorii universității, la catedrele și laboratoarele Universității Tehnice.

Stație radar și telescop modern

Potrivit conferențiarului universitar, Valeriu Podborschi, UTM se va ocupa și de proiectarea primului satelit moldovenesc în spațiu.

„În principiu, el este gata și va fi lansat în curând, iar pentru a fi dirijat, aici avem o stație de observare, o stație de radar, care va avea legătură directă cu cosmosul și câteva stații de observare din republică, iar cealaltă clădire este un telescop modern, al cărui concept este de a fi deschis pentru studenți și vizitatori, care vor putea admira spațiul, în direct, alături de specialiști. Lucrările sunt pe ultima sută de metri”, ne zice specialistul.

Exponate unice

În parcul Universității Tehnice vedem câteva tractoare vechi, două elicoptere, două tramvaie, dintre care unul este tras de cai. „Primul tractor l-am găsit într-un raion din republică, era într-o stare deplorabilă, iar domnul rector l-a adus, l-a reparat, l-a vopsit. Al doilea tractor este unul american, făcut în Rusia și este identic cu cel de la Muzeul de Istorie. În parc mai vedem un alt tractor, confecționat la Chișinău în anul 1964. Cel mai recent exponat, adus în 2013, este primul tractor sovietic pe roți gonflabile, confecționat în anii ‘90 în orașul Harkov și a fost donat de Universitatea Transilvania din Brașov. E un tractor care a trecut mări și țări, și hotare. Mai avem și sculpturi decorative, precum copia unui tramvai tractat de cai. Caii sunt confecționați în totalitate din metal. Mai avem un tramvai, adus din Ucraina, iar transportarea lui a fost sponsorizată de un absolvent al Universității Tehnice”, ne spune conferențiarul universitar.

Aleea astronauților și „Le Gardien des souvenirs”

Parcul are mai multe alei, iar fiecare are istoria și povestea sa. De la Aleea Astronauților până la „Le Gardien des souvenirs” vedem și diferite specii de brazi, care dau culoare parcului pe tot parcursul anului.

Proiectul „Le Gardien des souvenirs” îi aparține absolventului Mihai Stamati, tânărul care a creat mai multe bănci care, ca și construcție, sunt o îmbinare de forme plastice care semnifică simbolul infinitului și o inimă stilizată. Aceste două piese sunt îmbinate prin străpungere și împleticire, formând un întreg, o relație și un mesaj unic. Un mesaj care transmite ideea de simbol al dragostei și al veșniciei prin păstrarea amintirilor.

„Băncile au fost făcute într-un timp destul de îndelungat, pentru că lucrarea necesită niște tehnologii avansate. Până la această variantă, dacă observați pe altă alee din parc, mai sunt niște scaune, ele sunt varianța inițială, structura din interior. Atunci, câțiva tineri ingenioși de la uzina universității au venit și le-au văzut, iar Vitalie Gladâș a propus confecționarea tehnologică a acestor bănci. El a realizat tehnologia potrivită și, împreună cu Mihai Stamati, a depus foarte mult efort pentru producerea acestei piese în varianta finală”, ne povestește profesorul.

Havuz și stații eoliene

De asemenea, în centrul parcului găsim și un havuz deosebit, iar lucrarea este realizată după ideea unei studente de la Facultatea Design Industrial.

„Este lucrarea de licență a studentei Claudia Pântea. Este vorba de niște sculpturi cinetice, care se vor mișca de la apă. Acum vedem șase sculpturi, dar în total vor fi 12 - zodiacul. Până în primăvară vor fi puse toate, este un lucru foarte anevoios și necesită mult timp, tehnologii. Totul a fost proiectat în 3Dimensional, nu se face nimic la ochi. Sculpturile sunt realizate din metal”, ne explică Valeriu Podborschi.

Pentru acest proiect, tânăra studentă a lucrat mai mult de un an. „Totul a început de la zero, nimeni nu este experimentat în acest domeniu”, adaugă specialistul. O adevărată mândrie pentru UTM este faptul că tot spațiul parcului este iluminat, iar felinarele strălucesc noaptea datorită celor trei stații de energie eoliană.

„Atunci când acumulatoarele sunt încărcate, stațiile eoliene nu se mișcă, dar, în momentul în care se încep a descărca bateriile, stațiile se încep a roti și generează energie. Noaptea, iluminația este foarte puternică. Și această idee a fost gândită de la conceperea parcului, iar aceste stații au fost făcute, de asemenea, la uzina universității, împreună cu profesorii și studenții”, ne explică conferențiarul universitar.

Parcul Dendrologic al UTM este deschis în fiecare zi pentru toți vizitatorii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md