Unii experţi în drept constituţional, spun însă, că decizia de azi a Curţii se contrazice cu cea adoptată în cazul lui Vladimir Filat, când i s-a interzis să mai candideze la funcţia de premier pentru suspiciuni de corupţie. Anume acea decizie, i-ar permite lui Nicolae Timofti să rămână ferm pe poziţii. 

Expertul în drept constituţional Alexandru Arsenie consideră că şeful statului nu poate fi obligat să desemneze un candidat în cazul în care ar avea anumite bănuieli în privinţa integrităţii acestuia şi că magistraţii Curţii Constituţionale se contrazic pe ei înşişi.

„Domnul preşedinte este în drept să accepte candidatura înaintată de majoritatea parlamentară, dacă ea întruneşte toate criteriile, inclusiv şi integritatea. Dacă domnul preşedinte are bănuieli de integritate, de corupţie asupra candidatului, este în drept să aplice hotărârea Curţii Constituţionale din 2013 prin care i-a interzis domnului preşedinte să îl înainteze a doua oară la funcţia de prim-ministru pe Filat pentru bănuieli de corupţie. Ei singuri au adoptat hotărârea care este definitivă din 2013 şi are efect în timp şi spaţiu şi nu poate fi atacată de nici o instanţă. Se primeşte că ei singuri se bat cap în cap cu două hotărâri. Dar rămâne la discreţia preşedintelui de a accepta sau respinge propunerea majorităţii parlamentare formate după toate rigorile şi să înainteze propria candidatură”, a declarat Alexandru Arsenie.

Unii comentatori consideră că cetăţenii Republicii Moldova asistă la uzurparea puterii în stat, declarată în Constituţie drept cea mai gravă crimă împotriva poporului. Alţii spun că problema nu constă în faptul că preşedintele a fost obligat să ţină cont de ce spune majoritatea parlamentară, dar în faptul că în situaţia actuală şeful statului ar putea să fie nevoit să se supună voinţei exprimate de o coaliţie care reprezintă nu interesele cetăţenilor, ci pe ale unor bandiţi.

„Se pare că se încearcă o tentativă de lovitură de stat într-un mod foarte paşnic, prin intermediul instituţiilor pe care anumite grupări politico-oligarhice din această ţară le controlează. Hotărârea Curţii Constituţionale a apărut după ce în Parlamentul Republicii Moldova a început să se constituie o majoritate social-democrată de către oligarhul Vladimir Plahotniuc. Este de aşteptat ca această majoritate parlamentară să apară în zilele următoare şi să-l propună pe Vladimir Plahotniuc. Atunci şeful statului nu va mai avea posibilitatea să-l ocolească pe Plahotniuc şi va fi nevoit să-l desemneze. Şi dacă lucrul acesta se va întâmpla, atunci cetăţenii Republicii Moldova ar trebui să-şi exercite dreptul pe care îl au conform articolului 2 din Constituţie”, a comentat Vitalie Călugăreanu, jurnalist la Deutsche Welle.
 
„Este o decizie fake înainte de Revelion. Este o decizie cu efecte juridice nule. Or, Curtea poate interpreta ceea ce legiuitorul a scris expres în Constituţie. Noţiunea la care s-a referit Curtea Constituţională - majoritate parlamentară, lipseşte cu desăvârşire în textul Constituţiei RM, ceea ce înseamnă că nu putea fi interpretat ceea ce nu există. Cireaşa de pe tort este că majoritate nu există. Aceasta se constituie din fracţiuni parlamentare. Este interesantă după mine şi viteza cu care s-a luat această decizie. O curte care ia o decizie în mai puţin de o oră fără a analiza alte precedente”, a menţionat analistul politic Victor Ciobanu.

„Nu văd mari probleme că preşedintele trebuie să accepte candidatura care este înaintată de majoritatea. Probleme sunt de altă natură, că această majoritate care s-o format acum nu este o majoritate formată în urma alegerilor, nu este o majoritate care reflectă voinţa populară, nu este o majoritate care are mandatul populaţiei. Este o majoritate formală, creată prin metode banditeşti, prin cumpărare, prin ameninţare, prin şantaj, deci prin proceduri anticonstituţionale, deci e o majoritate în esenţă anticonstituţională, antipopulară. Întrebarea este dacă preşedintele trebuie să accepte o candidatură venită din partea unei majorităţi formate prin metode anticonstituţionale”, a adăugat şi expertul politic Alexei Tulbure.

Ofiţerul de presă al Curţii Constituţionale nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacţie. Nu au fost de găsit nici reprezentanţii coaliţiei social-democrate.